Foto: Polisen

Anställd planerade rån mot McDonald's – åtalas

Försåg rånaren med kniv innan dådet

YSTAD. Två män, 36 och 48 år, gamla åtalas misstänkta för rånet mot McDonald's i Ystad tidigare i år. 36-åringen var vid tillfället anställd på restaurangen och befann sig i köket medan 48-åringen under knivhot tvingade en kvinnlig anställd att öppna kassaskåpet.

Det var den 12 april i år som en knivbeväpnad man tog sig in bakom disken på McDonald's i Ystad. Genom knivhot tilltvingade han sig cirka 5 800 kronor i kontanter, som enligt överenskommelse skulle delas lika mellan de båda männen.

Enligt åklagaren ska den 36-årige mannen ha hjälpt sin kumpan och tillika sambo att planera dådet. Han ska även ha försett 48-årigen med den kniv som användes vid händelsen.

Förberedelserna ska ha gjorts kvällen innan. Tidigt på morgonen den 12 april ska 48-åringen sedan kommit till 36-åringens arbetsplats. Försedd med kniv tog han sig in bakom disken och hotade en kvinnlig anställd för att förmå henne att gå in på kontoret och hämta de kontanter som förvarades där.

Bytet på 5 800 kronor stoppades därefter i en väska som 48-åringen hade med sig. Han försvann sedan från platsen till fots.

I förhör har den kvinnliga kollegan, som vid tillfället var ensam med de båda männen i lokalen, uppgett att hon reagerade på att rånaren hade så god lokalkännedom i restaurangen, samt att kollegan uppträtt ovanligt lugnt under och efter rånet.

Foto. Polisen

De båda männen greps senare samma dag, samtidigt som väskan med pengar samt kniven hittades på en industritomt på andra sidan stan.

48-åringen har erkänt brottet, medan 36-åringen nekar.

Övervakningsfilmer visar dock att de vittnesmål som 36-åringen avgett under förhör inte är trovärdiga. Bland annat visar filmerna att 36-åringen sett rånaren framifrån, vilket han själv förnekar. Då de båda männen känner varandra sedan tidigare och dessutom bor på samma adress anser utredaren att det inte är troligt att han inte skulle ha känt igen sin sambo om han såg honom rätt framifrån. Utredningen har också visat att kniven som användes vid rånet var 36-åringens.

Om rätten kommer fram till att 36-åringen inte kan dömas för själva rånet vill åklagaren att han döms för medhjälp till rån. Båda männen åtalas dessutom för ringa narkotikabrott.

Foto. Polisen

Publicerad 22 August 2018 06:00