"Sjukdomen gör att människor kring 30 år, kanske småbarnsföräldrar, går bort i onödan", säger Wolfgang Reinhardt, överläkare vid SUS i Malmö, specialistläkare i kediologi och internmedicin. Foto: Mostphotos/Privat

6 500 skåningar kan ha dold sjukdom som ofta ger hjärtinfarkt

Läkaren: "Går omkring som tickande bomber"

SKÅNE.

6 500 skåningar och 50 000 svenskar beräknas ha en genetisk sjukdom som när som helst kan leda till hjärtinfarkt.
– Har man föräldrar som gått bort i hjärtinfarkt tidigt och som har högt kolesterol bör man kolla sig, uppmanar Wolfgang Reinhardt, överläkare vid SUS i Malmö, specialistläkare i kediologi och internmedicin.

Det är sjukdomen Familjär hyperkolesterolemi (FH) som läkare räknar med att omkring 6 500 skåningar och hela 50 000 svenskar bär på. Sjukdomen är genetisk och ger ett kraftigt förhöjt värde av det "onda" kolesterolet LDL. Kolesterolet går inte att få ner till en normal nivå utan medicinering och en hjärtinfarkt kan när som helst slå till – både hos unga och äldre.

– En 30-årig patient fick en hjärtinfarkt i utlandet och det sjuka kärlet ballongvidgades. Ett halvår senare var han patient hos mig och hade på den korta tiden gått från enkärlssjuk till trekärlssjuk och en bypass fick göras, säger Wolfgang Reinhardt.

– Personer med FH går omkring som tickande bomber. Med sjukdomen har man 10-25 gånger så stor risk att drabbas av hjärtinfarkt, säger han.

Sjukdomen är starkt ärftlig och har ofta förts från generation till generation. Har man upptäckt FH hos en patient gör man även kaskadtestning av anhöriga, det vill säga genprov på patientens syskon, barn och syskonens barn. Har man själv sjukdomen är risken 50 procent att ens barn ska drabbas.

Tillsammans med annan läkarexpertis har Wolfgang Reinhardt tagit fram ett vårdprogram som han menar kan rädda tusentals liv. Men finansiering saknas, så programmet kan inte komma igång.

– Det finns flera politiker som tycker att det här programmet – som bland annat tar upp hur man ska hitta och diagnostisera patienterna – är bra. Men det är ingen som vill finansiera det. Politikerna måste helt enkelt få tummen ur röven. Sjukdomen gör att människor kring 30 år – kanske småbarnsföräldrar – går bort i onödan och lämnar barn föräldralösa på ena sidan, säger överläkaren.

Anders Åkesson (MP), 1:e vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden Region Skåne, menar att FH-problematiken finns i hela landet.

– Men jag är tacksam över att vårdprogrammet har tagits fram här.Vi måste jobba vidare med frågan och jag skulle gärna se en finansiering av det redan i år. Men ambitionen är i alla fall till 2019, säger han.

För den som upptäcks lida av FH sätts medicinering in på som yngst barn på åtta år.

En test av förhöjt kolesterol kan lätt tas genom ett blodprov hos en vårdcentral.

Familjär hyperkolesterolemi (FH)

Orsakas av en stor mängd LDL-kolesterol i blodet och överskottet lagras i blodkärlens väggar.

Om det finns en historia i familjen med hjärtsjukdom före 50-60årsåldern kan man misstänka FH.

Ofta är sjukdomen symptomfri till hjärtproblem visar sig. Men svullna senor i hälar och händer eller gula områden kring ögonen kan vara symptom på FH.

Publicerad 21 May 2018 07:00