Eva Flycht sjunger till flamencotakten hon själv klappar.

Eva Flycht sjunger till flamencotakten hon själv klappar.

Livskrisen ledde till flamenco

Av
Anders Bergquist

Anders G Bergquist

VOLLSJÖ. ?Bli inte förvånad om du hör smäktande flamencotoner eller ser en solfjäder blänka till i ett fönster. I Ewa Flychts sommarparadis i Vollsjö gömmer sig en spanskinspirerad dansstudio.
Ewa Flycht är egentligen Lundabo, men när hon till ett bra pris hittade sitt drömboende i Vollsjö slog hon till. Funkishuset var stort nog för att tillåta en dansstudio, men det var framförallt en sak som avgjorde.
– Byggstilen har alltid högt i tak. Om jag viftar med min solfjäder slår jag i den i ett vanligt villatak, men här är det tillräckligt högt, berättar Ewa Flycht.
Med en dramatisk gest slår hon upp med solfjädern och det är flera decimeter till godo.
Ewa Flycht är en centralgestalt i svensk flamenco och dansen har alltid varit en viktig del av hennes liv.


Komplicerade rytmer

Om man är van vid vanlig svensk tretakt och fyrtakt är flamencorytmerna ovana. Takterna blir inte på de ställen man förväntar sig i vanlig popmusik och det finns ett driv i musiken som nästan gör det omöjligt att sitta eller stå still.
Ewa sjunger en ganska stillsam melodi och klappar samtidigt takten. Kombinationen mellan den melankoliska sången och den tydliga takten gör att tankarna far åt Spanien, och hela huset är spanskinspirerat.
Hon har många spanska stolar med de klassiska höga ryggstöden och inredningen känns mycket medelhavsinspirerad. Hon har mycket blommor överallt inomhus och på tomten finns hennes stora stolthet.
– Jag älskar min druvodling! Det ger inte så mycket skörd, men känslan är som att gå ut i en spansk trädgård, säger Ewa Flycht. 
Livskris
I hela livet har Ewa dansat sorters danser. Som ung höll hon på med jazzdans och därefter har hon testat de flesta sorters dans.
I slutet av 1980-talet drabbades hon av flera tuffa smällar och drabbades av en livskris.
– Då höll jag på med stepp, men det kändes helt fel. Jag började söka efter flamenco och upptäckte direkt att den var perfekt. Här fanns både sorg och glädje, längtan och saknad. Jag kom in som i ett helt annat tillstånd och har fortsatt med Flamenco sedan dess.
Hon började hålla kurser åt studieförbund och håller fortfarande på med det.
– Jag har en lägenhet i Lund och håller kurser hemma i Lund, i Helsingborg och i Malmö. Men så mycket jag någonsin kan är jag i min villa i Vollsjö. Här kan jag ge kurser på hemmaplan. Om jag gjort det i min lägenhet hade grannarna klagat på stampandet, säger Ewa Flycht med ett skratt.
Hon har ständigt nya planer på gång och hennes elever har flera shower om året.


Fusion med jazz


De senaste åren har Ewa Flycht jobbat mycket med att kombinera jazz och flamenco.
– Man kan kombinera flamenco med de flesta musikstilar, men det blir riktigt, riktigt bra med jazz, säger Ewa Flycht.
Hon har arbetat mycket med jazz och flamenco i Danmark.
– Där är jazzintresset så oerhört mycket större än in Sverige och de har också kommit längre när det gäller flamenco. Men även i Sverige märker jag ett större intresse, säger Ewa Flycht.
– Det tror jag bland annat beror på att det är en av få danser där man inte behöver partner, här kan man komma ensam eller dansa i grupp.
– Inte minst ser vi en ökning på män, berättar Ewa Flycht.

Publicerad 19 August 2015 06:49