Österlens fotbollsstolthet om livet i tv-rutan

"Några gamla spelare som kunde ge en del pikar"

FOTBOLL. Österlens fotbollsstolthet Anders Andersson hade en aktiv fotbollskarriär som bar honom till bland annat Malmö FF, Blackburn, Benfica och landslaget.
Men med benskydden upphängda i pokalskåpet så är det numera i rollen som expertkommentator som vi vant oss vid att följa Svenstorps stolthet.
Något år efter det att karriären avslutats i Malmö FF debuterade Anders Andersson som expertkommentator, i TV4 år 2009.
Hur kom det sig?
– De hörde av sig helt plötsligt. Emir Osmanbegovic (idag chef på kanal 5), ringde och frågade om jag ville testkommentera. Jag var inte förberedd alls på det samtalet. Lite senare fick jag höra att det var Olof Lundh som hade tipsat dem efter att ha läst mina krönikor.
Första uppdraget?
– En testkommentering nere i en källare på TV4, jag är nästan säker på att det var Dynamo Kiev-Valencia i Europa League. Valencia hade jag hyfsad koll på sedan innan, men jag läste på lite extra om Kiev. Jag hade lyssnat en del på hur andra kommentatorer jobbade, speciellt Jens Fjällström, och tagit till mig vad de hade sagt.
Från att vara fotbollsspelare till att bli kommentator – var det en stor omställning?
– Jo, på sätt och vis. Men mest av allt kändes det kul. Jag hittade rätt snabbt tonen. Försökte tänka på att inte vara för ”på” som en del andra kommentatorer kan vara. Emir ringde samma kväll efter testmatchen. ”Jag har hört lite, det låter ju skitbra”. Tydligen hade de testat ett 20-tal personer.
Första riktiga uppdraget?
– Det var nog någonting med Superettan. Jag minns inte vilken match, men det var en bra miljö att börja i. Det krävdes mycket förberedelser eftersom jag inte var speciellt insatt hos flera av lagen.
– I början var jag helt slut efter sändningarna. Efter att ha varit så fokuserad i två timmar i live-tv. Uppladdningen innan är rätt krävande. Säger man fel så blir folk vansinniga. Det gäller att inte slarva. Till en början tog det otroligt mycket kraft, men det är något som jag lärt mig att hantera bättre efterhand.
Anders Andersson gick hem i rutan. Både tittare, producenter och kanalchefer var nöjda. Nästa stora uppdrag blev internationellt. 2010 bildade han spar med Peter Jihde för att bevaka VM i Sydafrika.
– De trodde på mig. Då fick man ta ett par extra andetag till en början, men nervositeten släppte rätt omgående.
Från att ha varit en elitspelare till att ”byta sida” i pressrummet – fick du några reaktioner på det?
– Nog fanns det några gamla spelare som kunde ge en del pikar. Men sådant är lätt att skaka av sig. Jag var väldigt noga med att jag var en tidigare elitspelare som satt i studion, inte en vanlig kommentator. Jag visste hur det kändes att stå i spelargången innan match inför 65 000 åskådare. Jag kommenterade utifrån mitt perspektiv, för det var enda sättet jag kunde tillföra någonting.
Andersson tar sedan upp en intressant sak. Nämligen att det är en viss typ av spelare som kanske har lättare för att kommentera fotboll.
– Ofta är det mittfältare som mig som får rollen som kommentator. Man kan ju fråga sig varför? Ett svar skulle kunna vara att vi har en viss spelförståelse för spelet över hela banan. Jens Fjellström, Bojan Djordjic, Magnus Persson, Ola Andersson… Alla mittfältare.
LÄS MER: Nu får Anders kickar i TV
Publicerad av Christoffer Ekmark på Skånesport.se

Publicerad 09 January 2017 06:00

Lokaltidningen Ystads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag