Klassisk klubb hoppas på sportlovet

Av
John Palm

FÄKTNING. En av de allra mest klassiska sporterna i Ystad behöver ett generationsskifte. Ystads Fäktningsklubb har funnits sedan 1935 och är en lutrad förening som vet att det alltid går att locka nya fäktadepter.
– Jag provade en gång, sedan var jag fast. För resten av livet.
Orden är Anna-Karin Börjesdotter, en av de drivande inom Ystads Fäktningsklubb. Men att börja fäktas var absolut inget hon hade planerat.
– Det var min son som började när han var liten. Jag följde honom till träningen och var jag verkligen helt ointresserad. Men så ville den dåvarande fäktmästaren att jag skulle prova och han gav sig inte. Till slut drog jag på mig utrustningen och fick ett vapen i handen och på den vägen är det.

Unga försvinner iväg

Den här kvällen har hon tagit med sig två av klubbens äldre ungdomar. Jasmine Lander och Lukas Jeppsson, båda tillhör den generation fäktare som under kommande år kan försvinna för Ystads Fäktningsklubb.
– Det är ju alltid så det är, de unga försvinner iväg till jobb eller studier i andra städer. Det som ändå är positivt med en gammal klassisk militär gren som fäktning är att det finns klubbar i alla universitetsstäder, säger Anna-Karin Börjesdotter.
Alla tre har de haft olika ingångar till fäktningen. Lukas Jeppsson började i tioårsåldern och har varit sporten trogen. Nu är han den enda fäktaren i klubben som tävlar. Jasmine Lander ser sig fortfarande som lite av en nybörjare med ”mycket att ta igen” efter sina ett och ett halvt år inom sporten.
– Jag växte upp och hade mest killkompisar. Vi var ute i skogen och fäktades med pinnar och sådant. Jag tror det var lite minnen därifrån som väcktes till liv, säger Jasmine Lander.
Båda håller främst på med florett även om det inom Ystad FK även finns de två övriga grenarna värja och sabel. Generellt sett är fäktning en sport som består av snabba drag och ett kvickt fotarbete. Men just florett är kanske ändå allra snabbast.
– Man brukar kalla florett för världens snabbaste parti schack, säger Jasmine Lander.

Olika stationer

Nu vill klubben använda sportlovet för att locka en ny generation fäktare.
– Just nu är det många i den åldern som Lukas och Jasmine är som försvinner men själva generationsskiftet i den andra änden har ännu inte riktigt tagit fart, säger Anna-Karin Börjesdotter.
Under lovet blir det öppet hus under klubbens vanliga träningstider där kunniga fäktare, som Jasmine och Lukas, kommer att hjälpa och instruera de som vill prova. Det blir olika stationer med grundstegen och till slut åker skyddsutrustningen med den digitala träffytan på för den som vill. Anna-Karin Börjesson är inte orolig för återväxten.
– Genom åren har vi sett dippar förr, men det hämtar sig alltid, säger hon.

Publicerad 11 February 2014 11:04

Lokaltidningen Ystads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag