Marta Lewerentz och hennes familj kämpar för att Abbekås ska fortsätta ha en lanthandel.
Marta Lewerentz och hennes familj kämpar för att Abbekås ska fortsätta ha en lanthandel.
Privat
Dela
Tweet
Skriv ut
Skicka e-post

Planen: Invånarna ska köpa lanthandeln tillsammans

"Vi är väldigt positivt överraskade"

Gusatv Persson

ABBEKÅS. Lanthandeln i det lilla samhället Abbekås är på väg att försvinna. Men Marta Lewerentz vägrar ge upp. Nu kämpar hon för att folk från trakten ska gå ihop och köpa affären tillsammans.

Abbekås är ett lite samhälle i Skurups kommun som framför allt lever upp under sommaren. Men en av dem som bor där året runt är Marta Lewerentz. Och efter att beskedet om att byns lanthandel ska säljas är hon orolig.

– Jag tror att det är jätteviktigt med en lanthandel. Dels för husens värde, det är inte många som vill bo där det varken finns skola eller affär. Men också för att man ska kunna handla nödvändigheter utan att behöva åka långt iväg.

Därför tog Marta och hennes familj saken i egna händer, något Skånska Dagbladet var först med att berätta.

– Vi har pratat om det ett tag. Det vore så dumt för bygden om den försvann. Vi hade läst om crowdfunding och där föddes idén.

Tanken är alltså att de som bor i bygden ska gå samman och köpa fastigheten och sen driva lanthandeln vidare.

– Vi har inte hunnit så långt, vi startade en hemsida och började dela ut information förra veckan. Men vi är väldigt positivt överraskade och det ser ut som att många är villiga att investera.

Marta själv är inte främmande för att driva och jobba i butiken men säger samtidigt att allt är i planeringsstadiet och inget konkret är planerat eller bestämt.

– Vi har fått balans- och resultaträkningen och i veckan ska vi göra en budget som känns rimlig. Sen är tanken att samla alla för diskussioner och information om det ekonomiska. Desto mer pengar desto bättre så att vi kan äga den tillsammans.

Samtidigt säger Marta att man inte vill stressa fram något.

– Vi ska göra allting ordentligt innan vi gör något.


Publicerad: 11. juli 2017 09:48
¨

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få lokala nyheter
från Lokaltidningen Ystad

Startsidan just nu
Politiken
Mest lästa
Ekstra Bladet
Senaste nytt
Ekstra Bladet
Mest lästa