Efter flera år på tingsrätter och Hovrätten i Malmö har nu Karoline landat i Ystad.

Efter flera år på tingsrätter och Hovrätten i Malmö har nu Karoline landat i Ystad. Foto: André Kvist.

Hon är den nya domaren: "Upptäckte att det var så himla roligt"

Ville ge upp juridiken efter utbildning

SYDOST.

Ystad tingsrätts nya rådman är Trelleborgsdottern Karoline Magnusson. Efter att hon gått ut juristlinjen var hon nära att släppa juristbanan helt och hållet. Men av en slump fastnade hon för domaryrket.

Av
André Kvist

Det har bara gått någon dag sedan Karoline Magnusson installerade sig i tingsrättens lokaler. Allt känns inte riktigt som hemma men hon berättar att mottagandet har varit väldigt vänligt. För Malmöbon har det blivit en omställning i vardagen. Men arbetet är hon knappast främmande för.

Efter att ha gått juristutbildningen på Lunds universitet så tog lusten slut. Det fick bli en paus, berättar Karoline.

– Därefter skulle jag aldrig arbeta som jurist och jag jobbade med lite annat. Efter ett tag tänkte jag att jag kanske ändå skulle ge juristyrket en chans. Jag gjorde notarietjänstgöring vid Stockholms tingsrätt och upptäckte att domarjobbet var så himla roligt.

Karoline har sedan dess bland annat genomgått domarutbildningen, arbetat som tillfällig rådman och varit involverad inom lagstiftande arbete inom olika områden. Hon har gått alla steg för att bli en ordinarie rådman.

Tillsammans med sin sju domarekollegor på tingsrätten i Ystad så kommer hon in i situation då mycket satsas på åklagare och polis, medan domstolarna fått minskat anslag. En situation som lett till att mål läggs på hög och man måste prioritera fall.

– Det är klart att förutsättningarna hade kunnat vara bättre. Det är märkligt att ge ökade anslag till polis och åklagare samtidigt som besparingskrav riktas mot andra delar av rättskedjan. Den ekvationen går inte ihop. Risken är att domstolarnas resurser får koncentreras på de brådskande målen medan att andra mål, som till exempel sådana som rör vardagsbrottslighet, får vänta. Det är givetvis negativt ur ett rättssäkerhetsperspektiv och riskerar på sikt att skada förtroendet för domstolarna, säger Karoline.

Att ta sig an vitt skilda mål är något som intresserar Karoline Magnusson mest. Inget mål är det andra likt och just detta är vad som gör domaryrket så roligt.

Att ta sig an vitt skilda mål är något som intresserar Karoline Magnusson mest. Inget mål är det andra likt och just detta är vad som gör domaryrket så roligt. Foto: André Kvist.

Med en tyngre arbetsbelastning kan en stressad situation uppstå. Samtidigt innebär yrket att tuffa beslut som påverkar människoliv i högsta grad måste fattas inom snäva tidsramar. Trots det är hon oerhört positiv till arbetets mångfacetterade utmaningar.

– Det är ett arbete som är väldigt stimulerande, det spänner över så många olika rättsområden och ger en inblick i olika delar av samhället. Det är roligt att se bredden och att få arbeta med att värna om medborgerliga fri- och rättigheter.

Karoline Magnusson drar ogärna paralleller mellan en högprofilerad mordrättegång och en enkel tvist mellan två parter. Hon menar att det är helt olika typer av mål som påverkar människor på olika sätt. Varje mål måste behandlas utifrån sina förutsättningar menar hon.

Inom kort håller hon i sin första huvudförhandling och tankarna att gå vidare till andra instanser har hon knappt övervägt i detta tidiga skede.

– Jag försöker allmänt mest att tänka på vad jag trivs med och är nöjd med just nu. Nu ska jag försöka landa på min nya arbetsplats och i min nya yrkesroll. Det är dock inte helt ovanligt att rådmän, efter några år på en domstol, byter domstol eller söker sig till en hovrätt så det är kanske inte helt omöjligt i framtiden, säger Karoline avslutningsvis.

Fakta

Karoline Magnusson

Ålder: 40 år

Familj: Make och tre barn.

Bor: I Malmö men kommer ursprungligen från Trelleborg.

Aktuell: Ystad tingsrätts nya rådman.

Favoritplats i Ystad: Jag har bara hunnit se vägen mellan stationen och tingsrätten så har inte hunnit hitta en favoritplats än.

Favoriträttegången genom tiderna: Jag har faktiskt ingen! Privat följer jag dock, liksom många andra, medialt uppmärksammade rättegångar.

Favoritkriminalserie: Jag tittar sällan på kriminalserier. Bron var dock väldigt bra.

Publicerad 09 September 2019 09:11