Lars Dekan utsattes för hot och utpressning av en ökänd bedragare.

Lars Dekan utsattes för hot och utpressning av en ökänd bedragare. Foto: Emma Brännman

Lars föll offer för bedragaren: "Hotade med blodbad om jag inte betalade"

I veckan möttes de åter i rätten

ALMARÖD.

Det har gått två månader sedan skräckdygnen då en bedragare höll SD-politikern och tatueraren Lars Dekan i ett järngrepp. I veckan möttes de åter i rätten. "Det var väldigt blandade känslor, men det blir skönt när det hela är över", säger han.

I veckan hölls rättegången mot den 30-åriga man som under ett par dagar i somras hotade och utpressade SD-politikern och tatueraren Lars Dekan.

Det var efter att Lars Dekan i början av juli tatuerat en minderårig pojke som utpressningen och hoten började.

Lars hade i tron av att pojken var där med sin pappa och storebror godkänt att tatuera pojken trots att han bara var 15 år.

– Jag har det som regel, att jag godkänner att tatuera minderåriga från 15 år med målsmans samtycke. Jag har hållit på i 19 år och aldrig stött på problem tidigare, säger han.

Till en början var allt bra. Pojken gaddades och var jätteglad över sin tatuering.

Några dagar efter besöket började Lars Dekan ana oråd.

– En man ringde då och bokade en tid för att diskutera en tatuering. När han kom hit visade det sig att det var pojkens tatuering det gällde. Han var jättearg och sa att pojken bara var 10 år gammal och att mannen som varit med honom inte alls varit hans pappa utan en okänd man.

Lars Dekan som blev helt ställd försökte desperat hjälpa till med att sätta mannen i kontakt med en klinik som kan ta bort tatueringar och även etablera kontakt med mannen som varit med pojken i studion och utgivit sig för att vara hans pappa.

– Det var han inte alls intresserad av. Han menade att jag begått ett misstag och nu skulle betala. Han sa att han tillhörde maffian och att det skulle bli ett blodbad om jag inte betalade, sa han.

För att få mannen att lämna tatueringsstudion gick Lars till slut med på att skriva på ett kontrakt där han åtog sig att betala mannen 50 000 kronor.

När mannen lämnat studion ringde Lars Dekan polisen. Sedan packade han ihop sin familj och lämnade bostaden.

– Vi vågade helt enkelt inte bo hemma den natten.

Dagen efter ringde mannen åter till familjen.

– Han var ångerfull och sa att han burit sig dumt åt. Han kom då med en deal om att jag skulle betala 15 000 kronor för borttagning av tatueringen och att jag sedan skulle slippa se och höra honom. Jag ville inte ha mer hot så jag betalade för att bli av med honom, berättar Lars.

Det hjälpte dock inte. Utpressningen fortsatte och när mannen åter hotade med att komma ut till studion fick Dekan nog. Efter att ha avslutat samtalet ringde han polisen, som snabbt var på plats och kunde gripa mannen när han körde in på parkeringen.

– Det visade sig att han var välkänd av polisen och tidigare dömd för flera liknande brott.

Den 30-åriga mannen, som är en norsk medborgare skriven i Laholm, greps på plats och häktades misstänkt för utpressning tre dagar senare.

När rättegången inleddes under onsdagen var det första gången som Lars Dekan träffade mannen sedan det inträffade.

– Det var självklart blandade känslor, men samtidigt är det skönt att det snart är över, säger Lars Dekan som känner att han kommer vara försiktigare med vem han tatuerar i framtiden.

– Samtidigt kan man aldrig skydda sig mot bedragare, säger han.

Förutom utpressning mot Lars Dekan ställdes 30-åringen även inför rätta för försök till utpressning mot en annan man i Anderslöv tidigare i somras. Mannen åtalades även för ringa stöld efter att ha stulit diesel från Circle K.

Publicerad 06 September 2019 08:32