Musikern Nils Landgren tog ansvaret som tornväktare när Jazzfestivalen invigdes tidigare i år.

Musikern Nils Landgren tog ansvaret som tornväktare när Jazzfestivalen invigdes tidigare i år. Foto: Kenny Fransson.

Facklig strid om tornväktarna trappas upp – blåser fel för att varsna invånare

Facket: Alla tornväktarnas tjänster hotas

YSTAD.

Det var när den senaste tornväktarens tjänst ombads omvandlas till tillsvidareanställning som konflikten tog fart. Kravet möttes av ett rakt nej och enligt fackförbunden ska förhandlingarna klappat samman. Nu går man till motattack bland annat genom att blåsa "fel" i luren.

Av
André Kvist

Måndagen den 2 september kommer Ystadborna bli varse om anställningskonflikten för tornväktaren. Då kommer man ta till den unika stridsåtgärden att blåsa fel i luren under en halvtimme innan ordinarie lurblåsande. Detta för att uppmärksamma invånarna om den pågående konflikten.

Det hela rör de tre tornväktare som delar ansvaret mellan sig. Tornväktarna har nu krävt att den senaste medlemmens anställning ska övergå i en tillsvidareanställning. Detta efter tre års arbete och enligt lagen om om anställningsskydd, menar fackklubbarna Kulturförvaltningen Ystads driftsektion (KYDS) och Malmö LS.

Ledningen däremot håller inte med och gör gällande att det finns en kommunal praxis att timanställningar på 40 procent inte övergår i tillsvidareanställning. Något som facket menar varken har stöd i lag eller kollektivavtal.

Enligt ett pressmeddelande från de fackliga företrädarna ska ledningen nu ha hotat med att annonsera samtliga tre tjänster. Även den tjänst som Roland Borg, kulturprofil och tredje generationens väktare, innehaft i över femtio år.

Förhandlingarna ska ha stannat av nyligen och den 2 september har facket inlett sina "stridsåtgärder". Bland annat handlar det om namninsamlingar men även att blåsa fel i luren i en halvtimme.

– Vi har öppnat för överläggningar och sagt att om vi blir kallade till förhandling igen så kommer vi vara beredda att uppehålla stridsåtgärderna, säger facklig organisatör Cim Sävel vid Malmö LS.

Fakta

KYDS är en driftsektion som ingår i Malmö LS (Lokala Samorganisationen), som i sin tur ingår i SAC-Syndikalisterna.

Sveriges arbetares centralorganisation (SAC) är en syndikalistiskt fackförening som organiserar alla yrkesgrupper, pensionärer och studenter.

SAC består av självstyrande lokala samorganisationer (LS), som bedriver det fackliga arbetet.

Publicerad 02 September 2019 10:31