Taxichauffören fick ersätta ambulansen vid en akut sjuktransport. Som tack förlorade han körkortet för fortkörning. Obs! Bilden är en genrebild.

Taxichauffören fick ersätta ambulansen vid en akut sjuktransport. Som tack förlorade han körkortet för fortkörning. Obs! Bilden är en genrebild. Foto: MOSTPHOTOS

Fick ersätta ambulans – förlorar körkortet för fortkörning

Taxichaufför får inte köra bil på två månader

YSTAD.

När patienten på grund av resursbrist inte kunde få en ambulans tog hen en taxi. Chauffören körde i ilfart till sjukhuset, men fastnade i en fartkontroll. Nu har förvaltningsrätten beslutat att han ska förlora körkortet i två månader.

En boende i Ystads kommun blev akut sjuk och ringde 112. Någon ambulans fanns inte att få, så istället rekommenderades han att ta en taxi.

Svårt sjuk satte han sig den 29 juli i taxin och berättade att han behövde komma till sjukhus så snabbt som möjligt och taxichauffören satte fart.

På vägen till sjukhuset hade polisen en rutinkontroll och taxin klockades för 121 kilometer i timmen på en 80-väg.

Taxichauffören skrev på och godkände ordningsboten och det visade sig vara ett ödesdigert misstag.

För både transportstyrelsen och för förvaltningsrätten har mannen nämligen förklarat att det var en nödsituation och han körde så snabbt för att rädda passagerarens liv och hälsa. Varken transportstyrelsen eller förvaltningsrätten tar någon hänsyn till det, eftersom mannen godkände ordningsboten. Det innebär att han erkände brottet i sak.

Om han ifrågasatt ordningsboten och framfört i en kommande rättegång att det var en nödsituation hade han förmodligen fått behålla sitt körkort, men eftersom han godkände den kan varken transportstyrelsen eller domstolen ta hänsyn till det.

Från början ville Transportstyrelsen dra in körkortet i tre månader, men eftersom han har stort behov av det i sitt jobb som taxichaufför räcker det enligt dem att han blir av med körkortet i två månader.

I domen som kom den 21 augusti instämmer förvaltningsrätten och först i slutet av september får mannen tillbaka sitt körkort.

Publicerad 23 August 2019 00:00