Rädda Barnens ordförande i Ystad vill se en extern granskning av Ystad kommuns hantering av de fem syskonen.

Rädda Barnens ordförande i Ystad vill se en extern granskning av Ystad kommuns hantering av de fem syskonen. Foto: Mostphotos.

Rädda Barnen kräver utredning av kommunens agerande: "Fullständigt oacceptabelt"

Anser att nya rutiner inte är tillräckligt

YSTAD.

Avslöjandet av de fem barn som hölls isolerade har väckt frågor som hur det kunde ha skett och vad man kan göra för att det aldrig sker igen. Rädda Barnen i Ystad kräver nu att en oberoende extern utredning sker av Ystad kommuns hantering för att svara på frågeställningen.

Av
André Kvist

I en skrivelse till Ystad kommuns socialnämnd har Rädda Barnens ordförande i Ystad, Bertil Åhnberg, reagerat på det som framkommit den sista tiden.

– Det som hänt är djupt upprörande och fullständigt oacceptabelt. Hur är det möjligt att barn lämnas totalt utan stöd och hjälp under hela sin uppväxt?, skriver han frågandes.

I sin roll inom Rädda Barnen kräver han nu att en oberoende extern utredning ska genomföras för att svara på hur det kunde få ske och vad som kan göras för att det aldrig sker igen.

– Det är hemskt det som har hänt och för att det inte ska upprepas vill vi se en oberoende utredning. Vi tycker att om kommunen agerat rätt så hade man själva gjort en lex Sarah-anmälan och då hade det blivit en ordentlig utredning. Men man valde en annan väg och därför kräver vi en offentlig utredning, säger Bertil Åhnberg.

Förhoppningen är att denna utredning ska ske snarast. Åhnberg anser att de nya rutiner som införts, kontroller av utlandsstudier via skolor och inte föräldrar, förvisso är bra men något som skulle införts tidigare och att kommunen borde ha agerat regelmässigt.

– Nu har det gått ett år utan att man egentligen utrett det hela, detta får inte hända igen!

Publicerad 12 June 2019 14:45