Jan Sigurd har under årtionden haft en koppling till Piraten. Här ses han på inspelningen av Bombi Bitt tillsammans med Stellan Skargård (vänster) och Reiner Albrecht.

Jan Sigurd har under årtionden haft en koppling till Piraten. Här ses han på inspelningen av Bombi Bitt tillsammans med Stellan Skargård (vänster) och Reiner Albrecht. Foto: Alva Åberg & Wikimedia Commons.

Piratens sista tid blir bok: "Han förlorar aldrig sitt goda humör"

Mästerförfattaren bar på ett mörkt stråk

KULTUR.

Författaren Jan Sigurd fick Piratenpriset 2005 och nu kommer han med en ny bok om just Fritiof Nilsson Piraten. I boken "Kalla min barndom åter" för läsarna en inblick i de sista 25 åren av den mytomspunne författarens liv.

Av
André Kvist

Jan Sigurd har sedan barnsben påverkats och influerats av Fritiof Nilsson Piraten. Han berättar att det första minnet av författaren är när han tio år gammal tillsammans med sin familj hör Studentsångarna sjunga in våren i Lund.

– Plötsligt sa pappa: ”Där är Piraten!”. Döm om min besvikelse när mannen framför mig inte hade träben, lapp för ögat och sabel, utan basker, fluga och käpp! Åren därefter kom jag att höra mycket om Piraten av min morbror Torsten Lundius, som var bekant till Piraten, berättar Jan Sigurd.

Jan Sigurd skulle gå vidare att intervju Piratens änka för Utbildningsradion 1985 och i samma veva skriva sina första text om honom, det skulle bli fler. Jan Sigurd belönades 2005 med Piratenpriset som den sjuttonde mottagen. En flytt till Malmö innebar plötsligt att han bodde intill lägenheten där Piraten spenderat sina sista vintrar.

– Nu stötte jag på grannar och bekanta till Piraten och jag var tvungen att försöka sammanställa alltihop till ett minneskalejdoskop.

Resultatet av dessa berättelser har just kommit ut. Den första upplagan av "Kalla min barndom åter" sålde slut på tio dagar och den andra tryckningen kommer den 17 juni. I boken berättar Sigurd om Piratens liv från 1957 till hans död 1972.

– Piraten var i mångas ögon en gåtfull person. Han var en otrolig berättare men bar också på ett mörkt stråk. Det är min förhoppning att läsaren av ”Kalla min barndom åter” upplever sig komma honom åtminstone lite närmre inpå livet. Och känner lust att vända sig till hans litteratur för att se hur den rika, välformulerade svenska prosan kan se ut, säger Jan Sigurd och fortsätter:

– Han var mästerlig när det gäller personteckning, naturlyrik och förstås svart humor. Allt är skrivet med en glimt i ögat. Han förlorar aldrig sitt goda humör. Och det kan vi väl ha behov av i denna oroliga tid.

Verket är inte en konventionell biografi, från födsel till död. Det är snarare utgjord av muntliga berättelser från människorna som stod Piraten nära.

– Det jag fick fram fick styra formen och det var det som var den stora utmaningen – att skapa en löpande text som ger framåtrörelse och väcker kontinuerligt intresse under läsningens gång.

Den 15 juni är det boksläpp på Vollsjö Hembageri.

Publicerad 10 June 2019 00:00