Glada orkesterdeltagare efter en andraplats under RUM-festivalen. RUM står för Riksförbundet Unga Musikanter.

Glada orkesterdeltagare efter en andraplats under RUM-festivalen. RUM står för Riksförbundet Unga Musikanter. Foto: Kulturskolan

Stort intresse för Kulturskolan – ovanligt många sökande

"Kvitto på att vi gör ett viktigt jobb"

SKURUP.

Kulturskolan i Skurup har all anledning att vara stolt. Nyligen vann man silver under RUM-festivalens tävling för blåsorkestrar från hela landet. Samtidigt visar antalet ansökningar att intresset för Kulturskolan är ovanligt stort.

Av
Emma Brännman

Kulturskolans ungdomsorkester har haft fullt upp den senaste tiden. I mitten av maj uppträdde orkestern på Malmö Operas scen tillsammans med 450 andra musiker från Skåne. Bara ett par dagar senare begav sig de unga Skurupsmusikerna till Västerås för att delta i RUM-festivalen och tävla mot blåsorkestrar från hela landet. Där gick det riktigt bra och de kom hem med en silverpokal.

– De har nog aldrig spelat så fokuserat som just då på tävlingen. Det var underbart att stå framför dem där och då, även om jag själv var ganska nervös, berättar dirigenten Jon Lundberg i ett pressmeddelande.

Intresset för Kulturskolan är stort. I skrivande stund har 267 barn ansökt om en plats till hösten.

– Ovanligt många har sökt till Kulturskolan i år. Det ser vi redan en vecka innan ansökningstiden går ut den 31 maj. Det stora intresset ser vi som ett kvitto på att vi gör ett bra och viktig jobb. Även om mycket i kommunen just nu handlar om besparingar, så gör vi allt för att hålla fanan flygande, säger kulturskolans chef Magnus Rydlöv.

På onsdag den 29 maj firas Kulturskolans dag på Skurups Folkhögskola. Då kan ansökningarna bli ännu fler. Samtliga sex orkestrar, två körer, fem rockband, två dansgrupper, två cirkusgrupper och ett antal solister ska då underhålla publiken från tre scener. Alla som vill kan prova på att spela djembetrummor under ledning av Reagan Odour från Kenya, en slagverkare som även är konstruktör och byggare av handtrummor.

Det finns även möjlighet att prova på cirkuskonster eller bara ta en fika. Kulturskolans dag pågår klockan 17.15–20.

Uppställning inför festivaluppträdande i Västerås.

Uppställning inför festivaluppträdande i Västerås. Foto: Kulturskolan

Publicerad 26 May 2019 07:00