Det är ännu okänt vilka personer som är på de upphittade bilderna.

Det är ännu okänt vilka personer som är på de upphittade bilderna. Foto: André Kvist & Skärmdump/Klostret i Ystad Instagram.

Okända bilder hittade på Klostrets vind – 100 år gamla

Får ta plats vid kommande utställning:

YSTAD.

Inför Klostrets kommande utställning hittades ett fynd på vinden. Ett antal fotografier på okända personer från sekelskiftet och början av 1900-talet. Nu får dessa tidigare oupptäckta porträtt ta plats i utställning.

Av
André Kvist

Den 9 juni öppnar Klostret sin nya utställning om Ystadfotografen Samuel Moses Marcus. En person som var verksam under 1800-talet och alltid närvarande när någon förändring i staden skulle ske.

– Han dokumenterade mycket när hus skulle rivas och var ofta framme när något skulle hände. Han var också portättfotograf och tog bland annat en flitigt använd bild på August Strindberg, berättar Elisabeth Jeansson, museikoordinator.

Till utställningen har man letat i arkiven och samlingarna efter Samuel Moses Marcus verk. I samma veva hittade man något som var oväntat på Klostrets vind. En samling porträtt av människor som ännu inte är identifierade.

– Det är lite blandad ålder på bilderna, främst är de från sekelskiftet och fram till 1920/30-talet. Någon kan vara lite äldre. Tyvärr är det så med bilder att man inte alltid vem det är, säger Ingela Bergils, föremålsantikvarie.

Foto: Skärmdump/Klostret i Ystad Instagram.

Oavsett vilka personerna är så hoppas man på att någon besökare ska känna igen eller ha vetskap om en och annan så att de blir registrerade korrekt.

Publicerad 26 May 2019 06:00