Björn Glans från Sjöbo är en av tre kockar från sydöstra Skåne som gör upp om titeln.

Björn Glans från Sjöbo är en av tre kockar från sydöstra Skåne som gör upp om titeln. Pressbild: Lina Konradstal/Årets kock.

Sydskånska kockar gör sig redo för kamp om titeln som Sveriges bästa

"Det här kommer blir en spännande kvaltävling"

YSTAD/SJÖBO.

Tre kockar från sydöstra Skåne ger sig an utmaningen att bli Årets Kock 2019. Det har dragit ihop sig för kval där endast 24 kockar deltar.

Av
André Kvist

Ystad kan stoltsera med att ha två erfarna kockar vidare till kvalificeringstävlingen i Årets Kock 2019. Det är Daniel Müllern som tidigare stod vid rodret på Villa Strandvägen och Joakim Kjaerkner, Brasserie du Sud.

För den erfarna Daniel Müllern blir detta hans åttonde medverkan i tävlingen. Två gånger har han tagit sig till final och detta året kanske är det hans tur att ta hem segern.

I motsats till sin kollega har Joakim Kjaerkner, Ystads andra tävlande, aldrig tidigare deltagit i Årets Kock. Men han har erfarenhet av tävlingar, tre gånger har han deltagit i Årets sauville kock och kommit som bäst tvåa.

Slutligen har Sjöbo sin egen kock att heja fram. Det är Björn Glans som arbetar vid Grand Hotel i Lund. Under förra årets tävlingar tog det slut just i kvalificeringen och nu är han tillbaka för revansch.

Till årets kvalificring har man bantat ner antalet kockar till 24 stycken. Dessa gör under 12 och 13 juni. Första dagen lagar var kock sin rätt och presenterar den för juryn. Dagen därpå får kockarna en varukorg med hemliga ingredienser som man sedan ska göra en rätt av till sex personer, på endast två timmar.

I startfältet finns sju kockar som återvänder från förra året, varav en silvermedaljör. Det finns även landslagstävlande och en kock som representerat Sverige i Bocus d’Or.

– Jätteintressanta och riktigt bra namn som tagit sig till kvalet, det här kommer att bli en spännande kvaltävling, säger Stefan Karlsson, juryns ordförande, Årets Kock 1995 och SK Mat & Människor.

De bästa åtta kockarna går vidare till finalen den 12-13 september i Stockholm.

Publicerad 24 May 2019 08:51