Matilda Ottelid leder

Matilda Ottelid leder "Odla komips" i Skurup. Foto: Privat/Odla kompis Malmö

Nytt odlingsnätverk i Skurup: "Bra sätt att lära känna varandra"

"Odla kompis" startar inom kort

SKURUP.

Nu startar ett nytt odlingsnätverk i Skurup. I dagarna drar "Odla kompis" igång.

Av
Emma Brännman

Konceptet finns redan i flera andra kommuner och tanken med det är att skapa nya kontakter mellan människor.

– Det är ett socialt odlingsprojekt där människor får träffas och samarbeta genom att odla. Syftet är att deltagarna ska få vidga sina kontaktnät och ha trevligt tillsammans. Odling, eller kreativt arbete över huvud taget, är ett bra sätt att lära känna varandra, berättar Matilda Ottelid som håller i trådarna för uppstarten i Skurup.

"Odla kompis" drivs av stiftelsen Botildenborg och har funnits i tre år. Det är första gången som det testas det i Skurup. Det är ett samarbete mellan Botildenborg och Skurups kommun, som finansieras med medel från Leader Söderslätt. Om projektet återkommer även nästa säsong återstår att se.

– Det har fallit väl ut på andra platser, och lett till nya kontakter mellan människor som kanske aldrig hade träffats annars. I Malmö har någon till exempel fått jobb genom en ny kontakt i odlingsnätverket, berättar Matilda Ottelid.

Upplägget ser ut som så att gruppen med deltagare träffas för att bekanta sig med varandra vid ett tillfälle innan fröerna sätts i marken. Därefter delas de in i odlingspar och själva odlingen sker i pallkragar. Platsen är ännu inte spikad.

– Vi kommer att träffas med hela gruppen ett par gånger i månaden, men det står alla fritt att besöka sina odlingar när de vill. Vad man vill odla är fritt fram att välja, säger Matilda Ottelid.

Publicerad 24 May 2019 10:58