Annika Jönsson hoppas kommunen tar till sig synpunkterna och prövar förslaget om koppeltvång på nytt.

Annika Jönsson hoppas kommunen tar till sig synpunkterna och prövar förslaget om koppeltvång på nytt. Foto. Privat

Efter attacken mot Billy – hundratals vill se koppeltvång

"Finns ingen anledning att låta hundar gå lösa i tättbebyggt område"

SJÖBO. På bråkdelen av en sekund hade den större hunden kastat sig över den 13-åriga Billy och slitit upp stora sår från nacken ner till bogen. Nu har hans matte Annika Jönsson lämnat in namninsamlingen med krav om koppeltvång. "Det finns ingen anledning att ha sin hund lös i ett tätbebyggt område", säger hon.

Efter mer än 15 veterinärbesök och otaliga operationer är Jack Russeln Billy idag återställd, men minnena från attacken som ägde rum tidigare i år finns kvar.

– Han mår så bra han kan idag. Ont krut förgås inte så lätt. Han är dock fortfarande obekväm när det kommer upp främmande hundar bakom honom, men i övrigt har han klarat sig utan vare sig psykiska eller psykiska men, säger Billys matte Annika Jönsson som nyligen lämnade in närmare 200 namnunderskrifter för att få Sjöbos politiker att besluta om koppeltvång i tätbebyggt område.

Enligt Annika handlar det inte om ras eller storlek.

– Det handlar om hundar. Det handlar om trygghet för alla. Det finns ingen anledning att ha sin hund lös i ett tätbebyggt område. Olyckor kan hända så fort och i fall där hundar attackerar andra hundar kan det få fruktansvärda konsekvenser, sa hon till Lokaltidningen tidigare i år.

Anika fick till slut in 189 underskrifter något hon är nöjd med.

– Många är lokala namn, så jag tycker det är bra. Nu håller vi tummarna för att det blir något av det. Jag vet att det varit uppe som förslag förr. Denna gång hoppas jag att de lyssnar på oss och att ett koppeltvång införs i de lokala ordningsstadgarna.

Enligt Annikas förslag bör koppeltvång råda på offentliga platser och platser som kan jämställas med offentlig plats inom detaljplanelagt område i Sjöbo kommun. Undantag bör vara hundrastplatser, ledarhund för synskadad person, räddningshund, service- och signalhund för funktionshindrad person eller för polishund i tjänst.

Publicerad 16 May 2019 00:00