Efter den positiva responsen var alla medverkande överens om att Hästrundan ska fortsätta arrangeras.

Efter den positiva responsen var alla medverkande överens om att Hästrundan ska fortsätta arrangeras. Foto: Hästrundan Österlen.

Käpphästar i terräng nyhet på årets hästrunda: "Oerhört populärt"

Programmet klart

SYDOST.

Efter fjolårets premiärsuccé så är Hästrundan tillbaka. Under mitten av juni blir det fullt av hästrelaterade aktiviteter och käpphästarna får en framträdande roll. "Det är otroligt stort bland barn", säger projektledare Pernilla Colhag.

Av
André Kvist

Konstrundan är avklarad, Skräprundan har också gått av stapeln. Medan vi laddar inför Matrundan i slutet av maj så kan vi även blicka mot sommaren. Precis som i fjol är det då dags för Hästrundan Österlen från den 13 till den 16 juni.

– Alla var väldigt positiva i fjol, oavsett om man hade mycket eller lite folk. Det roliga är att göra något tillsammans och över gränserna inom näringen. Och besökarna var väldigt nöjda också, säger Pernilla Colhag.

Förhoppningen från start var att det skulle bli ett återkommande evenemang för alla hästintresserade. Näringslivsutvecklare Lena Ytterberg i Sjöbo sade i fjol att "det måste få en fortsättning" och hon hade rätt. Alla inblandade var överens om fortsätta arbetet och nu är programmet klart.

– Det blir 30 aktiviteter under evenemangets fyra dagar, vissa arrangeras en gång och andra har du flera chanser att prova på, säger Cecilia Henrikson på Destination Häst.

Tävlande vid

Tävlande vid "De 10 000 riddarnas dag" på Glimmingehus från 2018. Foto: Hästrundan Österlen.

Mycket känns igen från förra året – det kommer bli ridning, öppna gårdar, käpphästhoppning och riddarspel på Glimmingehus. Vill man gräva ner sig i hästens historia så blir det både föredrag och fotoutställning på temat i Glashyttans Orangerie. Sedan finns det nyheter som ryttarträning och terränghoppning för käpphästar.

– Käpphästridning är otroligt stort bland barn, och en perfekt aktivitet för alla, det känns kul att ha med en aktivitet i naturen med käpphästar, även det är ju en aktivitet som är bra för hälsan, säger Pernilla Colhag och fortsätter:

– Vi ser att dte blir större och större, det har blivit ett komplement som företag anammat och som lockar även de misnta barnen. Det här med käpphästar i fälttävlan tror jag aldrig har gjorts innna, jag har aldrig hört det i alla fall.

En stor tävling kommer gå av stapeln i Stockholm samma helg vilket har gjort att man har haft några avhopp. Dock kommer Grand Final på Svabeholms kungsgård under söndagen bjuda på häftiga uppvisningar och intressanta föreläsningar.

– Det blir uppvisning i olika hästgrenar som dressyr. Sedan har vi föreläsare som legendaren Ulla Håkansson och Tilde Höök. Det blir en familjedag i hästens tecken.

En ny trend inom träningen som tar plats på rundan är träning för ryttare, både mental och fysisk träning. För att orka och vara en så duktig ryttare som möjligt gäller det att inte bara träna hästen utan även sig själv, berättar Pernilla Colhag.

Hästrundan arrangeras av föreningen Hästrundan Österlen och grannar som bildades som ett samarbete mellan Leaderprojektet Destination Häst tillsammans med företag och föreningar i sydöstra Skåne.

Publicerad 15 May 2019 00:00