Intill återvinningscentralen ska den nya omlastningscentralen ligga.

Intill återvinningscentralen ska den nya omlastningscentralen ligga. Foto: Mostphotos.

Då börjar bygget av ny avfallscentral – kostar 18 miljoner

Miljöingenjören: "Samlar allt på ett och samma ställe"

SJÖBO.

De sista pusselbitarna läggs för den nya omlastningscentralen och om en månad börjar bygget. Till årsskiftet hoppas man att allt är på plats.

Av
André Kvist

När hushållsavfall från Sjöboborna samlas in så går detta i nuläget till tre olika ställen. I syfte att bli mer hållbara satsar man nu stort på en ny omlastningscentral som ska ligga i anslutning till den befintliga återvinningscentralen väster om Hörbyvägen.

– Omlastningscentralen samlar allt på ett och samma ställe. Detta är ett sätt att minska kostnaderna för avfallstransport och samtidigt är det bra ur miljöhänsyn att minska utsläpp från transporterna, säger Marika Tagel Mårtensson, avfalls- och miljöingenjör vid Sjöbo kommun.

Plan över byggnaden.

Plan över byggnaden. Foto: Sjöbo kommun.

Byggnationen kommer starta i juni och allt som samlas in från fyrfackskärlen kommer att separeras i olika fack. Detta samlas i containrar som går till slutdestinationen. För till exempel matavfall så är det Sysav:s anläggning i Malmö. I detta nu diskuterar kommunen med övriga återvinningsanläggningar.

Den 15 april avslutades upphandlingen som är en så kallad lägsta-pris-upphandling. Hela projektet kostar 18 miljoner kronor. I nuläget handläggs bygglovet.

– Vi har förhoppningen att det är färdigt till årsskiftet, avslutar Marika Tagel Mårtensson.

Publicerad 15 May 2019 07:00