Klass 3 på Mariaskolan med Haldan Vikings skapare Martin Widmark.

Foto: Karin Nilsson

Skolklass blev överraskade av sin idol

Samlade in pengar själva för att komma till Uppåkra och gräva

SKURUP/UPPÅKRA.

Klass 3 på Mariaskolan i Skurup har länge velat komma och gräva på arkeologiskolan i Uppåkra. Nu har deras dröm gått i uppfyllelse. På plats väntade dessutom en stor överraskning.

Av
Lena Karlsson

I vanliga fall är det femteklassare som får åka till Uppåkra och gräva. Det stoppade inte klass tre i Skurup. För att förverkliga sin dröm samlade de in pengar själva genom att bland annat sälja kakor och kryddor.

Bakom elevernas stora arkeologiintresse ligger Martin Widmarks böcker om Halvdan Viking. När Stiftelsen Uppåkra Arkeologiska Center fick höra talas om eras önskan bestämde de sig för att ge dem en överraskning.

Martin Widmark läser ur sin bok Silvermysteriet för klassen.

Martin Widmark läste ur sin bok Silvermysteriet för klassen. Foto: Karin Nilsson

Vi har under en längre tid följt klassens kämparanda för att få uppleva sin dröm, att få gräva på Uppåkra. Och hårt slit ska belönas så vi är glada att barnen nu får gräva i Sparbanken Skånes Arkeologiskola, säger Karin Nilsson, verkställande ledamot Stiftelsen Uppåkra Arkeologiska Center. Att vi dessutom kan överraska dem med Martin Widmark känns extra roligt,

. När han läste ur Silvermysteriet så insåg barnen dessutom att det var Sofia Winge, Uppåkrasiftelsens pedagog som guidat barnen genom arkeologiskolan, som Martin använt som karaktär i sin bok. Martin gav signerade böcker till barnen som present.

Publicerad 14 May 2019 00:00