Skadorna på fordonet var stora när räddningspersonal kom till platsen.

Skadorna på fordonet var stora när räddningspersonal kom till platsen. Foto: Polisen.

Festnatten slutade i bilkrasch – tre fick föras till sjukhus

Rattfull 20-åring döms för flera brott

TOMELILLA.

Mitt i natten gick bilfärden i 140 kilometer genom centrala Tomelilla. Resan tog slut när den berusade unga mannen krockade med tre fordon och ett träd. Nu döms hans av Ystad tingsrätt för vansinnesfärden.

Av
André Kvist

Klockan var strax efter 03 på natten när 20-åringen och tre kamrater satte sig i fordonet som stod parkerad vid stationen i Tomelilla i somras. Gruppen hade varit på fest och druckit en ansenlig mängd alkohol.

När föraren körde iväg hade han enligt provtagning 0,85 promille i blodet. Enligt en medpassagerare gick färden väldigt snabbt, mellan 140 och 160 kilometer i timmen. På Västergatan tappade 20-åringen kontroll över fordondet.

Han krockade först med två bilar som totalförstördes. Därefter slungades bilen mot ett träd och slutligen tog resan slut när man krockade med en lastbil, som även den fick skador. Samtliga utom en passagerare rusades till sjukhus. En person fick akutopereras nästa dag på grund av livshotande skador.

Föraren själv berättar i förhör att han inte ville lämna sin bil vid stationen och tänkte endast köra en kort bit hem till en medpassagerarna. Efter ett rödljus gasade han på och somnade kort före en sväng, han menar att sömnen överrumplade honom.

Tingsrätten har inte kunnat fastslå hastigheten men anser att bilen har haft en hög hastighet. Man dömer 20-åringen för grovt vållande till kroppsskada, grov olovlig körning, grovt rattfylleri och brott mot vägtrafikregisterlagen. Straffet blir 100 timmars samhällstjänst, vilket motsvarar tre månaders fängelse.

Fordonet var avställt och 20-åringens körkort var indraget vid händelserna. Tingsrätten anser att det är "mycket allvarlig brottslighet" men då den unga mannen var ostraffad valdes inte fängelse som påföljd.

Publicerad 14 May 2019 10:41