Sexåriga Enok stöttar precis som mamma Lina och mormor Eva bina.

Sexåriga Enok stöttar precis som mamma Lina och mormor Eva bina. Foto: André Kvist.

Bin och insekter i fokus på årets matrunda

"Det kommer bli mer och mer av det vi håller på med till följd av global uppvärmning"

SYDOST.

Sista helgen i maj är det dags för den tolfte upplagan av Matrundan Österlen. I år är man större än någonsin och nominerade till Embla Food Award. Bin och andra pollinerande insekter är det som mest fokus läggs på i år utöver den fina maten och drycken.

Av
André Kvist

I vanlig ordning så är det mat och dryck som står på schemat under Kristi himmelsfärdshelgen den 30 maj till 2 juni. Hela 42 lokala företag medverkar under fyra dagar fullspäckade med kulinariska upplevelser.

– Vi är fler medlemmar än någonsin, vi tänker hållbart. Vi hoppas i framtiden på bussar som kan köras runt på Matrundan för att göra det bättre. Jag har försökt lobba hos Skånetrafiken men det var inte det lättaste, berättar Helena Ingvarsson, ordförande Matrundan Österlen.

Ordförande Helena Ingvarsson är förväntansfull och hoppas på tiotusentals besökare men hon poängterar hur producenternas fantastiska samarbeten.

Ordförande Helena Ingvarsson är förväntansfull och hoppas på tiotusentals besökare men hon poängterar hur producenternas fantastiska samarbeten. Foto: André Kvist.

Årets tema är bina och de övriga pollinerande insekterna. Flera producenter har tagit fasta på den stora insats dessa små varelser gör. Inte minst biodlaren Lina Norrsell vars företag Linas & Binas är specialiserade på honung.

– Utan bin och humor hade vi inte kunnat ha en sådan här matrunda med detta utbudet. Det är främst de vilda bina och humlorna som minskar, främst dessa är viktiga att hjälpa. Vi biodlare tar hand om och kontroller honungsbina men de vilda insekterna behöver vi arbeta för, säger hon.

Linas son Enok, 6 år, har tagit med sig årets maskot och stöttar bina på sitt sätt. Rådet till alla är att odla blommor, sätt ut vatten på ett fat och låta trädgården bli lite vildvuxen.

Från vänster Eva Norsell, Enok Norsell och Lina Norsell som driver Linas & Binas.

Från vänster Eva Norsell, Enok Norsell och Lina Norsell som driver Linas & Binas. Foto: André Kvist.

Även andra producenter har tagit fasta på året tema. På Kiviks musteri finns det biodlare på plats och här används 70 bisamhällen vid äppelodlingarna. Maria Sandell från länsstyrelse kommer till Drakamöllan Gårdshotell och berättar om hur insekterna mår i reservatet intill.

– Det är ett problem att bin, humlor och andra insekter blir färre, säger Helena Ingvarsson.

I fjol slog man rekord med 90 000 besök och i år är man nominerade till Embla Food Award som Lokaltidningen rapporterat om tidigare. Vinnaren offentliggörs den 1 juni. Samtidigt är matrundan det som den var från start, en hyllning till mat och dryck som är lokalt producerad.

– Vi kommer in i ett sammanhang, vissa är små och vissa är stora. För mig som brinner för det jag håller på med, jag vill ju gärna visa upp våra produkter och mervärdet som besökare får tror jag är ganska unikt, säger vinodlaren Carl-Otto Ottergren från Köpingsbergs Vingård.

– Det ökade samarbetet ser jag som roligast, samverkan mellan olika producenter. Det här tror jag inte man tänkte när matrundan startades. Österlen har på något vis blivit ett matkluster, en duktig producent genererar två duktiga till runt om, det blir en effekt, säger Helena Ingvarsson.

Matrundan 2019.

Matrundan 2019. Foto: André Kvist.

Successivt har rundan vuxit år efter år. De senaste nykomlingarna är Svabesholms Kungsgård, Glassmakeriet, Grevlunda Mathantverk, Rörumsro Musteri och Stubbaröds lamm. Frågan är hur matrundan ser ut om ytterligare ett dussin år och kanske är det då standard med bussar som styrelsen arbetar för att få till.

– Jag tror att tidsmässigt passar detta, nu tror jag att det kommer bli mer och mer av det vi håller på med till följd av global uppvärmning. Trendmässigt är detta för att stanna, säger Carl-Otto Ottergren.

Vinodlare Carl-Otto Ottergren framför en samlad skara involverade i matrundan.

Vinodlare Carl-Otto Ottergren framför en samlad skara involverade i matrundan. Foto: André Kvist.

Marie och Gun från Kiviks Café & Bageri visar sin favorit, den skånska spiddekagan.

Marie och Gun från Kiviks Café & Bageri visar sin favorit, den skånska spiddekagan. Foto: André Kvist.

Publicerad 14 May 2019 15:45