Endast tio ungdomar får feriejobbet som sommarentreprenörer.

Endast tio ungdomar får feriejobbet som sommarentreprenörer. Foto: Matej Kastelic/Mostphotos.

Speed-dating ska sålla ut unga entreprenörer

"Vi väljer ofta inte den bästa idén, utan personen som har bäst attityd"

TOMELILLA.

Gymnasieelever som blir sommarentreprenörer ska nu väljas ut. Med ett startkapital ska eleverna utveckla sin företagsamhet och om man är driftig kan arbetet dryga ut lönen. Viktigast är inställning till utmaningen.

Av
André Kvist

Sommarentreprenörer är ett koncept som finns på fler håll i landet. I Tomelilla drivs konceptet tillsammans med Skurups kommun, Sparbanken Skåne och Region Skåne. Nu är det hög tid att ansöka till utmaningen, berättar arbetsmarknadshandledare Martin Jacobsson.

– Jag är på plats på Ystad gymnasium i morgon och på torsdag kommer vi ha intervjuerna. I nästa vecka får ungdomarna svar.

Till skillnad från de övriga feriejobben är entreprenörerna dels svårare att locka till sig men det är även hårdare konkurrens. En bra idé kommer man långt på men det är attityden som är avgörande vid arbetsintervjun som sker i form av speed-dating.

– Vi väljer ofta inte den bästa idén, utan personen som har bäst attityd och kan utvecklas mest inom konceptet. Sen har man världens pangidé så går detta ofta hand i hand, säger Martin Jacobsson.

Det vanligaste är att ungdomarna startar ett företag som säljer en produkt. På senare år har innovativa idéer kommit fram. Exempelvis en flicka som i fjol startade ett icke vinstdrivande företag där hon lyfte okända artister och konstnärer eller företaget som sålde och köpte utrustning inom ett spel.

Precis som med övriga feriearbeten får man en lön. Är man driftig kan det bli så att man kan plocka ut mer pengar beroende på hur det går med sitt arbete. Från den 17 juni och tre veckor framåt driver entreprenörerna sina projekt men det behöver inte sluta där.

– Majoriteten slutar när vi haft vår avslutning sedan finns det en del som fortsätter fram till sommarlovets slut. Det får dem lov att göra i denna formen trots att de inte är 18 år, säger Martin Jacobsson.

Allt som allt får tio ungdomar chansen att bli företagare för en sommar.

Publicerad 13 May 2019 11:40