Hotell, studentbostäder och en tennisarena ska kunna stå klara redan år 2021.

Hotell, studentbostäder och en tennisarena ska kunna stå klara redan år 2021. Foto: PRESSBILD

Så ska Skurups kommun bli Sveriges tenniscentrum

Handelsområdet ska ge ett nytt svenskt tennisunder

SVANEHOLM.

Efter turnerningen med idel världsettor som ska genomföras i sommar tar nu Mårten Hedlund och 3 RS nästa steg i att göra Skurup till ett Sydskånskt Båstad. "Vi vill skapa ett nytt svenskt tennisunder, säger Mårten Hedlund. Redan om halvannat år kan tennisarena, studentbostäder och hotell stå klara.

Av
ANDERS G BERGQUIST

Till sommaren kommer Svaneholms slott fyllas med gamla världsettor i tennis som ska göra upp om vem som är den bästa tennispensionären. Bara en ordentlig smash därifrån vill nu 3RS bygga ett stort tenniscentrum.

– Om allt går som planerat så kan vi komma igång redan till hösten 2021, säger Mårten Hedlund.

Han har de senaste åren lidit av och diskuterat hur svensk tennis hamnat helt under isen. Inga på topp hundra-listan och gärdsgårdsdivisionen i Davis cup har inte gjort några tennisfantaster glada.

–Jag upplevde det svenska tennisundret, när vi hade fem svenskar bland de 10-15 bästa i världen och svenskar vann ett antal turneringssegrar varje år. Det var något helt annat än läget är i dag, förklarar Mårten Hedlund.

Samtidigt som han vill se en ny tennisboom vill han också göra något för Skurup.

– Eftersom jag jobbar i Simrishamn har jag hela mitt liv kört förbi Skurup när jag pendlat och gjort just det, bara kört förbi orten, berättar Mårten Hedlund.

I och med att man började planera sommarens turnering vid Svaneholm kom han i tät kontakt med Mats Wilander, som blev eld och lågor när han hörde planerna om en tennisakademi. Många hade avrått Mårten från att satsa i Skurup eftersom det inte fanns något annat här.

Mats Wilander ligger bakom en hel del av tennisplanerna i Skurup.

Mats Wilander ligger bakom en hel del av tennisplanerna i Skurup. Foto: PRESSBILD

– Mats Wilander sa precis tvärtom, tack vare att det inte finns massor med konkurrens om ungdomarna så kommer många vilja satsa på tennis här. Så hade det varit när han började spela tennis i Växjö, säger Mårten Hedlund.

Planerna för Skurupssatsningen är storslagna. På Handelsområdet och den intilliggande kommunala marken vill man bygga en stor tennisanläggning och starta en tennisakademi där talanger från hela Sverige ska samlas.

– Vi kommer att bygga upp ett hus där vi kombinerar studentbostäder och hotell. Det behövs för att vi ska kunna genomföra större tennistävlingar, säger Mårten Hedlund.

Och det finns det goda chanser för. Många har fått upp ögonen för Svaneholm open och nästa steg är att försöka få Sveriges tredje ATP-tävling, efter Stockholm Open och Båstad.

– Vi har fått mycket hjälp från både Wimbledon och ATP när vi skrev vår ansökan som lämnades in i februari, förklarar Mårten Hedlund.

–Om pusselbitarna faller på plats kan det här bli något fantastiskt, både för svensk tennis och för Skurup. Många ser Skåne som zonen mellan Malmö och Helsingborg, men Skurup ligger väldigt centralt och kan få ett lyft. Om allt går i lås räknar vi med 200 arbetstillfällen till regionen, säger Mårten Hedlund.

Publicerad 13 May 2019 16:49