Emilia berättar att det gjorde under för familjen och öppnade världen för parets flickor för andra kulturer och människor.

Emilia berättar att det gjorde under för familjen och öppnade världen för parets flickor för andra kulturer och människor. Foto: Privat.

Lämnade jobb och skola för att följa drömmen: "Bästa investeringen för familjen"

Har inspirerat andra att följa efter

YSTAD.

Jerry Larsson och Emilia Lundberg tog sina två barn på om en rejäl långresa. Under tre månader bodde och levde familjen i Thailand. När de kom hem var deras syn på livet och vardagen en annan än när de for iväg.

Av
André Kvist

Under flera år har Jerry Larsson och Emilia Lundberg drömt och fantiserat om att släppa allt och ge sig iväg på en långresa. Idén kom när paret anlände hem efter sex månaders backpacking 2006. Tanken redan då var att göra det igen och med sina barn.

Snabbspola mer än ett årtionde framåt till 2017. Paret har med sina barn Lima, 7 år, och Thila, 11 år, gjort flera resor men inte kommit till den där efterlängtade långresan. På besök i Koh Lanta i Thailand togs beslutet.

– Vi kände att vi var klara med att semestra där, nu ville vi mer än så - få leva och ha en vardag där. Så jag och Jerry sa till varandra att nu får vi ta ett beslut, ta tag i drömmen eller tänka om. Då sa vi att vi gör det nästa vinter! Vi tummade och sedan fanns det ingen återvändo, berättar Emilia.

Sagt och gjort, förberedelserna tog sin början. Det krävs en hel del för att göra en helomvändning och åka iväg under så lång tid. Man besökte en skola redan året innan för barnen och bokade plats. Samtidigt började letandet efter någonstans att bo. Att plocka båda barnen från skolan här hemma kräver också ansökningar till kommunen och väntan på att barn- och ungdomsnämnden ska ta beslut.

– De måste ju se till barnens bästa och att skolan där nere är ett fullgott alternativ. Det vore en starkare anledning om någon av oss skulle jobba där, men till slut blev det godkänt så länge vi återkopplade barnens studier efteråt.

Familjen Lundberg/Larsson har redan börjat spåna på att göra om den långa resan igen.

Familjen Lundberg/Larsson har redan börjat spåna på att göra om den långa resan igen. Foto: Privat.

Jerry som arbetade som arbetsledare på ett byggföretag sade upp sig strax innan avgång. Emilia plockade ut varenda semesterdag hon kunde hitta. Viktigast för båda två var att barnen var ombord på äventyret, vilket de lyckligtvis var. I julas startade man med hederlig semester och sedan skapade man en vardag med skolgång och fritidsaktiviteter.

– Väl där nere så gick barnen i skolan under dagarna och vi hade tid för varandra och familjen. Jag och Jerry fick en föräldraledighet utan barn eller blöjbyten, men vi hann ändå inte med allt vi ville göra, säger Emilia med glimten i ögat.

Gett inblick och ett öppnare sinne för andra kulturer och människor.

Emilia fick under tiden reda på att hon kommit in på en utbildning och bad således om tjänstledigt från sitt arbete. När familjen kom hem i slutet av mars hade hon en helt annan vardag. Detsamma gällde för Jerry som startade upp sitt egna företag på nytt.

– Vi kom hem natten till en måndag. På måndagen ringde hans telefon och sedan kom han ut på kvällen och sa att han hade jobb året ut, berättar en skrattande Emilia.

När nu någon vecka har gått efter hemkomsten har erfarenheterna och vardagen förändrats för hela familjen. Både Lima och Thila pratar redan om nästa gång de ska åka iväg och lära sig mer thailändska eller träffa barn från andra delar av världen.

– Det man reflekterar mest över när vi kom hem är alla materiella ting och så stor plats vi har här hemma! När vi kom hem tänkte jag "herregud vad stort!" och allt är perfekt med raka hörn. Det andra som slog mig var vilken skillnad det är att alla är sysselsatta i Thailand, det finns kollegor att prata med och jag tror vill tro att det är en bidragande faktor till psykiskt välmående.

Flickornas skola hade som tur var svenska lärare.

Flickornas skola hade som tur var svenska lärare. Foto: Privat.

Sedan familjen kom hem har både bekanta och obekanta människor ställt frågor och visat intresse för att själva göra en sådan resa. Emilia berättar att det var en upplevelse familjen sent kommer glömma och att familjen kommer göra detta fler gånger.

– Genom möten och upplevelser har vi fått vänner för livet. Barnen frågar redan när vi åker nästa gång, det är ju det bästa betyget. Det har verkligen öppnat världen för barnen och gett inblick och ett öppnare sinne för andra kulturer och människor. Båda har vuxit så mycket av detta. Det är den finaste investering vi gjort för familjen, avslutar Emilia.

Foto: Privat.

Emilias och Jerrys tips

Ska man göra en längre resa med barn så finns det några saker att tänka på:

  Funderar man och har en önskan att göra en sådan resa och har möjlighet att genomföra det - gör det! Vi kände att det värsta som kan hända är att vi inte vill göra det igen. Gör vad du kan för att låta drömmen bli sann.

  Börja i god tid, kontakta din hemkommun för att få klarhet i regler, ansökan, kriterier osv.

  Kolla upp skolor på platsen, referenser.

  Boka möte med barnens hemskola, rektor och lärare.

  Vi har alla olika förutsättningar, för oss gällde det att prioritera - hur kan vi möjliggöra detta? Dra in på, sälja, spara.

  Gör en budget. Kolla upp flyg, boende, skolavgifter och gör en uppskattning på hur mycket man kan leva på i aktuellt land.

  Det är kostsamt men en upplevelse och erfarenhet som ger så mycket mer än det kostar!

Publicerad 21 April 2019 06:00