Intill växthuset har man anlagt ett trädgårdsland där råvaror till köket ska odlas.

Intill växthuset har man anlagt ett trädgårdsland där råvaror till köket ska odlas. Foto: André Kvist.

Kockprofilen tillbaka på hemmaplan – styr skutan på Örum 119

"Det viktigaste för mig är bra råvaror!"

LÖDERUP.

Den erfarna kocken Linus Persson lämnade sin succérestaurang En gaffel kort förra året. Nu är han tillbaka och tar över köket på Örum 119 med stora planer på närodlad kvalité.

Av
André Kvist

Det blev något av en chock när Linus Persson och hans fru i fjol kom med beskedet att man ämnade lämna sin restaurang En gaffel kort i Simrishamn. Efter sex år av framgång hade verksamheten vuxit och Linus själv lagade allt mindre mat, han arbetade otroligt mycket och kände att det var dags att sälja och gå vidare.

– Då visste jag inte vad jag skulle göra. Jag fick flera erbjudanden så fort vi gick ut med att vi skulle sälja men känslan var att jag behövde ta hand om mig själv lite, berättar han och fortsätter:

– Man jobbade över 300 timmar bara i juli, det blev lite mycket, blodtryck och allt sådant var inte alls bra. När vi startade tänke vi en liten kvartskrog och sedan är det väldigt kul att det blir populärt men det blev inte så mycket matlagning för mig på slutet.

Foto: André Kvist.

Örum 119, tidigare Mötesplats Österlen, var ett av flera ställen som var intresserade av Linus. På sistone har det skett stora förändringar sedan stjärnkocken Anders Vendel för ett årtionde sedan huserade här. Pizzorna och glassverkstaden Frusen Glädje har blivit väldigt populära. Nu pågår utbyggnader och intressanta nyheter i vartannat hörn.

Huvudrestaurangen blir Linus ansvar. Han utlovar fine-dining med "set-menu" som startar den 5 juli och fokuserar på lokalt odlade råvaror, vissa bara tio meter bakom huset.

– Detta är en riktig destination. Vi gör egen glass, vi håller på att anlägga ett härligt trädgårdsland som kommer förse oss med viktiga komponenter i rätterna och pizzorna förstås. Det viktigaste för mig är bra råvaror!

Linus har redan hunnit sätta samman menyn och göra egna glassorter, en gjord på olivolja. Zlatko Talevski kommer fortsätta ta hand om pizzorna men kockprofilen har redan lagt till en säsongsbetonad variant som är hans egen skapelse.

– Det är högsta kvailté på allt, vi har preppat nu för att få till pizzasåsen och recepten. Jag tillför min "säsongspizza" som kommer ändras efter vad som är aktuellt.

En 37 kilo tung permansanost som lagrats i två år anlände nyss, en källa för glädje för kockprofilen som älskar kvalitetsråvaror.

En 37 kilo tung permansanost som lagrats i två år anlände nyss, en källa för glädje för kockprofilen som älskar kvalitetsråvaror. Foto: André Kvist.

Att börja arbeta i Löderup är i princip som att komma hem för Simrishamnsbon. Han växte upp en bit bort och även om det har gått några år sedan dess är 47-åringen ännu ett bekant ansikte.

– Jag är uppväxt i Löderup, det är rätt kul att köra ner till byn, man känner igen en och annan. För mig känns det här väldigt bra, jag kan fokusera på maten som kökschef, säger Linus glatt.

I mitten av april smygöppnade pizzaserveringen och man kommer ha öppet under påsk och under helgerna. Matsalen med plats för drygt 30 gäster öppnar först den 5 juli.

Hela 2 000 pelargoner kom till Örum 119 i dagarna och den nyfikna Linus Persson jämför de olika varianterna.

Hela 2 000 pelargoner kom till Örum 119 i dagarna och den nyfikna Linus Persson jämför de olika varianterna. Foto: André Kvist.

Publicerad 20 April 2019 07:00