Johan Tvingstedt och Anneli Willander är nya restaurangägare på Rydsgårdshus.

Johan Tvingstedt och Anneli Willander är nya restaurangägare på Rydsgårdshus. Foto: Emma Brännman

Johan och Anneli redo att modernisera Rydsgårdshus

"Första året provar vi oss fram"

RYDSGÅRD.

I dagarna slog de nya krögarna på Rydsgårdshus upp portarna till restaurangen. Deras plan är att göra bygdegårdskonceptet modernt igen.

Av
Emma Brännman

Sedan slutet av förra året har restaurangen på Rydsgårdshus varit stängd, men i dagarna öppnade de nya ägarna upp för lunchservering igen.

– När man åker förbi Rydsgårdshus med tåget tänker man kanske att det är lite slumrande. Vi vill göra bygdegårdskonceptet modernt, säger Anneli Willander.

Hon har bott i kommunen hela sitt liv och bland annat drivit slottsrestaurangen på Svaneholm tidigare.

– För två år sedan flyttade jag och min dotter ut på landet, inte långt härifrån. Det var när hon sökte sommarjobb på Rydsgårdshus som jag kom i kontakt med de som drev restaurangen och fick höra att de letade efter någon som ville ta över. Det kliade i fingrarna eftersom jag kom från restaurangbranschen, men jag är servicemänniska och var tvungen att hitta en duktig kock om det skulle bli någonting, berättar Anneli Willander.

Gemensamma vänner gjorde att hon kom i kontakt med Johan Tvingstedt som har jobbat i branschen i 35 år. Då har han bland annat hunnit ordna statsmiddagar, leda köket i vilda västern-byn High chapparal i Småland och jobbat på "alla kända ställen på Österlen". Dessutom har han tävlat både i OS och i VM i matlagning.

– Jag växte upp i Ystad och flyttade tillbaka dit för en tid sedan. Jag har egentligen aldrig varit riktigt sugen på att driva eget på grund av att jag har sett så mycket som inte har gått under åren. Men Anneli har ett stort engagemang, en erfarenhet och ett kontaktnät som gjorde att jag blev intresserad. Vi fick överta årets bokningar och har ett bra avtal med bygdegårdsföreningen. Vi har blivit väldigt väl bemötta. Första året kommer att få vara ett hundår där vi provar oss fram, men vi tror på det här, säger Johan Tvingstedt.

Johan Tvingstedt står för maten och Anneli Willander för servicen.

Johan Tvingstedt står för maten och Anneli Willander för servicen. Foto: Emma Brännman

Rydsgårdshus byggdes 1971 och sedan dess är det bygdegårdsföreningen som äger och driver det. Förutom lunch och catering finns möjlighet för större sällskap att boka lokalerna. För närvarande är det mestadels föreningar som hyr in sig för möten. Annelis och Johans plan är att utöka målgruppen och ta emot fler bröllop, dop och konferenser.

– Vi har valt att inte ha några vin- och spriträttigheter. Det är en stor fördel eftersom sällskapen som hyr in sig då får lov att ha med allt sådant själva medan vi står för maten. Läget precis vid tågstationen och bara några minuter från E65 ökar potentialen att locka besökare även från närliggande kommuner, säger Johan Tvingstedt.

På sikt hoppas de kunna anställa.

– I början kommer det bara att vara jag och Johan, med viss hjälp från våra familjer, men senare hoppas vi kunna anställa någon eller några fler, säger Anneli Willander.

Publicerad 20 April 2019 07:00