Malin Nilsson och Joakim Svensson är pionjärerna bakom landets första tulpanodling som nu går in på sin femte säsong.

Malin Nilsson och Joakim Svensson är pionjärerna bakom landets första tulpanodling som nu går in på sin femte säsong. Foto: André Kvist.

Tulpanodlingen halverad av fjolårets torka – nu prövar inspiratörerna nya lösningar

"Vi har fått ett väldigt gehör men det är många problem"

LUNNARP.

Malin Nilssons och Joakim Svenssons tulpanodling har väckt nationell uppståndelse. Men förra årets torka satte nästan stopp för experimentet. För att de svenska tulpanerna ska leva vidare har man nu tagit nya grepp men angrepp försvårar utvecklingen.

Av
André Kvist

För de båda tulpanpionjärerna Malin Nilsson och Joakim Svensson har deras experiment med de folkkära blommorna gått spikrakt uppåt sedan starten 2014. Nationellt uppmärksammade av olika medier och ett publikt dragplåster vid blomning har bisysslan blivit ett kännetecken för Lunnarps Jord och Fjäder AB.

Men torkan i fjol höll på att innebära slutet för odlingen. I år har man endast hälften så många plantor som tidigare.

– Det är hälften nu i år och det är torkan som ligger bakom, det var ett tufft år, säger Joakim.

– Det var torrt, löken växte inte som den skulle och de vi plockade upp var mindre än vi hade satt av några sorter och väldigt små. Tanken var att fortsätta bli större men det blev stopp för det, säger Malin.

Torkan decimerade odlingen och i år har man endast hälften av fjolårets odling. Då man är först med tulpaner i Sverige experimenterar paret ständigt för att hitta rätt metoder att odla.

Torkan decimerade odlingen och i år har man endast hälften av fjolårets odling. Då man är först med tulpaner i Sverige experimenterar paret ständigt för att hitta rätt metoder att odla. Foto: André Kvist.

Paret berättar att man länge letade efter något att odla på den sandiga jorden. Frukt och grönsaker var alternativ men det var först när de fann tulpaner som det glimtade till. Som först i Sverige inleddes arbetet och gensvaret var enormt. Dock är det inte helt problemfritt att odla tulpaner i landet.

– Vi har fått ett väldigt gehör men det är många problem. Det finns ingen rådgivning i Sverige, ingen kan svara på hur vi ska göra. Sedan är vi i Sverige bäst i klassen, växtskyddsmedel som man använder i Holland har varit förbjudna här i 30 år så vi har stora problem med ogräs och svamp, berättar Joakim.

Holländarna är inte lätta att tampas med

Det är dock alltjämt ett experiment. Gårdens huvudfokus är växtodlingen av spannmål och deras kalkoner. För att lösa bekymren med angrepp på växterna så har paret i år prövat en ny metod.

– Vi fortsätter försöka oss fram för att lösa dessa problem. Det bästa vore en lösning utan kemikalier. Vi testar i år kogödsel som vi täckt plantorna med för att kontrollera ogräset, berättar Malin.

Joakim Svensson berättar att ogräs och svampangrepp gör det otroligt svårt att få odlingen att växa till att bli ekonomisk hållbar

Joakim Svensson berättar att ogräs och svampangrepp gör det otroligt svårt att få odlingen att växa till att bli ekonomisk hållbar Foto: André Kvist.

Det finns totalt elva sorter i alla möjliga färger på odlingsplätten. I början av maj räknar man med att odlingen står i blom och kring juli är det skördedags. Gården prisades i början av året med Anders Walls landsbygdsstipendium, självaste kronprinsessan Victoria delade ut priset.

– Det var skoj! Det är någon som snappat upp at man provar nytt och kämpar på, det visar att intresset finns, säger Joakim.

Hur långt ifrån är vi att detta blir en industri i Sverige?

– Vi är långt ifrån, holländarna är inte lätta att tampas med. Samtidigt finns det potential i detta tror jag och vi kommer kämpa på, hade det varit för lätt hade någon annan gjort det.

Publicerad 19 April 2019 06:00