Brf Tornväktaren IV i Ystad kan vinna pris för sin modernisering av byggnaden.

Brf Tornväktaren IV i Ystad kan vinna pris för sin modernisering av byggnaden. Foto: Riksbyggen/pressbild.

Bostadsrättsförening nominerade till solenergipris – utmanar göteborgare

"Vi behöver jobba med både nyproduktionen och det befintliga beståndet"

YSTAD.

Bostadsrättsföreningen Tornväktaren IV i Ystad har nominerats till Årets anläggning. Huset har ett batterilager som sparar solenergin och låter bostadsrätter ta del av elen.

Av
André Kvist

I kategorin Årets anläggning står det mellan Brf Tornväktaren IV i Ystad och Brf Viva från Göteborg. Båda har anläggningar med batterier som sparar solenergin till den behövs.

Priset som Svensk Solenergi delar ut går till "en anläggning som kan marknadsföras som ett bra exempel och ges till den som låtit uppföra anläggningen”.

– Vi är väldigt stolta och glada över nomineringarna som är två riktigt bra exempel på solcellsanläggningar dels i nyproduktion (Viva) dels i det befintliga bostadsbeståndet (Tornväktaren). Vill vi skapa mer hållbara boendemiljöer och slå vakt om vår planet behöver vi jobba med både nyproduktionen och det befintliga beståndet samtidigt, säger Mari-Louise Persson, energistrateg på Riksbyggen, i ett pressmeddelande.

Under fjolåret installerade Ystadföreningen en solcellsanläggning på 228 kvm solceller och med batteribackup. Man har även installerat mätinstrument för att nyttja elen till bostadsrätterna och inte bara själva fastigheten. Med tanke på att den firade 60 år i fjol är det imponerade att utmana nybygget i Göteborg.

Prisceremonin hålls den 25 april i Göteborg.

Publicerad 19 April 2019 06:00