En budget för koldioxid ska var vägledande i arbetet att nå Parisavtalet inom hela kommunen, tycker Göran Brante (V) och Annika Weitner (V).

En budget för koldioxid ska var vägledande i arbetet att nå Parisavtalet inom hela kommunen, tycker Göran Brante (V) och Annika Weitner (V). Foto: Mostphotos.

V vill införa en kommunal koldioxidbudget

Propsar även på ökad jämställdhet: "Bör ingå vid upphandling"

YSTAD.

Vänsterpartisterna Göran Brante och Annika Weitner har i dagarna inkommit med två motioner. De vill dels att man ska ta nya beslut för att kontrollera utsläpp, samt att jämställdhet ska spela större roll vid upphandlingar.

Av
André Kvist

Att nå Parisavtalets mål om att begränsa den globala uppvärmningen till högst två grader kräver att beslut om åtgärder tas, menar vänsterpartiets Annika Weitner och Göran Brante. I en motion anser de båda att kommunen behöver utarbeta en kommunal koldioxidbudget.

Det man vill göra är att använda studentinitiativet CEMUS vid Uppsala universitet för att bidra till en mer hållbar värld. Initiativet har påbörjat i andra kommuner och regioner och syftar till att bryta ner Parisavtalets mål och föreslår att arbetet behöver koncentreras till koldioxiden.

Således är det möjligt att kartlägga var koldioxidutsläppen i varje kommun och region kommer ifrån och var insatser behöver göras.

"När vi pratar om kommunal koldioxidbudget syftar vi inte enbart på kommunens egna verksamheter, utan på all verksamhet som ske inom Ystads kommuns geografiska område."

Man föreslår att kommunen börjar utarbeta den kommunala koldioxidbudgeten som ska vara vägledande i prioriteringsfrågor och var kraften ska läggas.

I en annan motion har man även lyft jämställdhetsfrågan. Partikamraterna vill ta efter Uppsalahem som i mars fick priset Jämställdhetsbygget. Detta genom att ställa krav på jämställdhet vid upphandlingar. Krav kan vara att alla ska arbeta för lika lön för lika arbete eller ett jämställt uttag av föräldraförsäkring.

"Vi menar att Ystads kommuns nämnder ska utreda och bestämma vilka jämställdhetskrav som bör ingå vid upphandling inom verksamheterna."

Publicerad 18 April 2019 08:55