Anstalten i Ystad.

Anstalten i Ystad. Foto: André Kvist.

Oskyldig satt häktad för grovt narkotikabrott – begär tiotusentals kronor i ersättning

"Under denna tid mådde jag fruktansvärt dåligt psykiskt"

YSTAD.

En man i 20-årsåldern misstänktes för grovt narkotikabrott och satt frihetsberövad i 10,5 månader innan han släpptes fri. Nu begär han skadestånd vid Justitiekanslern.

Av
André Kvist

En man hemmahörande i Ystad häktades förra mars och satt sedan häktad fram till början av februari i år. Han misstänktes för grovt narkotikabrott och häktades därför med restriktioner.

Nu har mannen sökt om ersättning hos Justitiekanslern för den frihetsberövade perioden.

"Jag har suttit häktad 10,5 månader med restriktioner för ett brott jag inte har begått, under denna tid mådde jag fruktansvärt dåligt psykiskt", skriver mannen i ansökan.

Han begär ersättning enligt Justitiekanslerns praxis. Vilket rör sig om närmare 200 000 tusen kronor. Praxis vid normalfall är 30 000 kronor första månaden, därefter 20 000 kronor för ytterligare varje månad till det har gått ett halvår. Därefter sjunker ersättning till 15 000 kronor per månad.

Mannen skriver att han lidit skada av frihetsberövandet: "...har mycket svårt för att själv på grund av denna tid. Jag kan inte sova om nätterna, jag har mardrömmar om tiden på häktet och vaknar med hjärtat i halsgropen."

Publicerad 18 April 2019 10:58