Klimatet har blivit varmare, växter från Medelhavsområdet klarar sig bättre och bättre här i Norden, menar Florencio.

Klimatet har blivit varmare, växter från Medelhavsområdet klarar sig bättre och bättre här i Norden, menar Florencio. Foto: André Kvist.

Florencio har vigt sitt liv åt växter: "Alltid älskat att odla från grunden"

Tar en del av Spanien till Ystad

YSTAD.

Sedan mitten av 1960-talet har spanjoren Florencio kallat Ystad för sitt hem. Trädgårdsmästaren och odlaren har sett grödor gro sedan barnsben och märker av klimatförändringar. "Det finns många fler växter söderifrån som klarar sig här nu", säger han.

Av
André Kvist

Florencio Colomer Suner har idag hunnit bli 75 år gammal men har alltjämt jord under naglarna. Hans intresse för växter och odling startade redan som barn hemma på familjens gård i Calaceite på gränsen till Katalonien.

Bredvid sina föräldrar odlade han grönsaker och fruktträd. Redan 1964 lämnade han de torftiga förhållandena i Spanien för att arbeta i Sverige.

– I Spanien var det rätt fattigt, det var ett jordbrukssamhälle, människor levde på det jorden gav. När jag kom till Sverige och började arbeta så var en timmes arbeta här en hel arbetsdag där nere i lön. Det var en enorm skillnad, berättar Florencio.

Att föräldra och gro från grunden är det som trädgårdsmästare och odlar Florencio Colomer Suner tycker bäst om.

Att föräldra och gro från grunden är det som trädgårdsmästare och odlar Florencio Colomer Suner tycker bäst om. Foto: André Kvist.

Han gjorde sig hemmastadd i Ystad och började arbeta på plantskolor. Parallellt arbetade Florencio med odlingar både här och i hemlandet Spanien. Yrkeslivet avslutade han för tio år sedan men tillsammans med sin systerson driver han nu Sydplant och än idag trivs han som bäst bland växterna.

– Jag har alltid älskat frukt och grönsaker, växter överhuvudtaget och speciellt att odla fram från grunden. Samtidigt är det en social bit att träffa människor och ge råd.

Så länge man vet hur man tar hand om dem så är det inga problem!

Som barn odlade Florencio och hans familj för att överleva, något som inte är lika nödgat i dagens svenska samhälle. Numera är det många som fått upp ögonen för att odla själva och speciellt exotiska växter. På senare år har intresset skjutit i höjden, berättar Florencio.

Några gånger om året åker han söderut och skeppar hem växter från familjens egna odlingar i Spanien till våra nordliga breddgrader, en möjlighet som ökat med tanke på klimatförändringar och som samtidigt ger orsak till oro.

– En last kom bara häromveckan, sen kom ju kölden innan påsken och det var inte så bra för växterna. Här i Skandinavien är människor väldigt intresserade av medelhavsväxter som fikon, palmer och persikor. Så länge man vet hur man tar hand om dem så är det inga problem!, säger han och fortsätter:

– Här har jag odlat i 50 år och det har skett förändringar i klimatet. Det finns många fler växter söderifrån som klarar sig här nu men inte gjorde det förr. Det har blivit varmare definitivt och det är lite skrämmande.

Häromveckan kom Florencio hem med nya plantor till Ystad, bland annat citronträd.

Häromveckan kom Florencio hem med nya plantor till Ystad, bland annat citronträd. Foto: André Kvist.

Det är levande varelser du arbetar med

Florencio visar växter som palmer, aloe vera, fikonträd och även bambu. Flora som var främmande för svenskarna förr men som på senare tid har blivit en självklarhet i många växthus, trädgårdar och orangerier. I princip alla växter kan överleva förutsatt att de ombesörjs korrekt, enligt Florencio är det dolda viktigast.

– Det är från grunden man odlar, man ska veta hur rotsystemet ser ut först så man vet hur växten ska frodas. Där är det viktigaste! Samtidigt kommer då jordens egenskaper in, det som inte syns spelar störst roll, säger han.

På frågan hur länge Florencio tänker fortsätta arbeta med växter svarar han "92" med ett skratt. Vid närmare eftertanke så säger han att så länge det är kul och han har hälsan så kommer han fortsätta. När sedan det dalar så har han hemmet fullt av växter att pyssla med.

Har du några råd till andra odlingsintresserade?

– Jag har jobbat hela mitt liv med växter och det jag kan säga är att det är svårt - för det är levande varelser du arbetar med. Det jag råder är att man har bra jord och använder ekologisk näring. Aldrig några bekämpningsmedel! Slutligen tålamod, låt växterna ta sin tid och stressa inte, avslutar Florencio.

Från barnsben i Spanien till pensionärslivet i Ystad har Florencio alltid haft jord under naglarna och han tänker fortsätta så länge han kan.

Från barnsben i Spanien till pensionärslivet i Ystad har Florencio alltid haft jord under naglarna och han tänker fortsätta så länge han kan. Foto: André Kvist.

Publicerad 18 April 2019 07:00