Genrebild.

Genrebild. Foto: Mostphotos

Polisen säger nej till ordningsvakter: "Finns ingen anledning"

M: "Väktare kommer fortsätta rondera i alla kommunens orter"

SKURUP/RYDSGÅRD.

Polisen avslår Skurups kommuns ansökan om ordningsvakter på tre platser i kommunen. Enligt Polisen finns det inget behov av ordningsvakter här.

Av
Emma Brännman

När Skurups kommun i mars i år ansökte hos Polisen om att få anställa lokala ordningsvakter pekades stationerna i Skurup och Rydsgård, Stadsparken, idrottsplatsen samt Kyrkogatan i Skurup ut som särskilt prioriterade områden. Nu ger Polisen beskedet att Rydsgårds station samt idrottsplatsen och Stadsparken i Skurup inte utgör sådana områden där ordningsvakter förordnade av Polisen är behöriga att tjänstgöra.

Som grund för ansökan gällande Stadsparken har Skurups kommun anfört att detta är ett tillhåll för kriminella där försäljning och bruk av narkotika, samt rån, hot- och våldsbrott, förekommer. Enligt Polisen har det under perioden den 1 mars 2018 och den 1 mars 2019 rapporterats in ett brott i Stadsparken. Brott mot knivlagen. Tips om narkotikabruk och försäljningar av narkotika har inkommit med jämna mellanrum men avtagit markant sedan kommunen klippte ner buskar och träd, enligt Polisen.

När det gäller stationsområdet i Rydsgård har tio brott anmälts det senaste året. Det rör sig om ett fall av misshandel, ett rån, ett narkotikabrott, fyra fall av skadegörelse samt tre cykelstölder. Inte heller detta anser Polisen utgöra någon betydande oordning eller brottslighet, som skulle motivera ordningsvakter.

Skurups IP har flera gånger lyfts som en plats där ungdomar håller till. Här har det mellan mars i fjol och mars i år anmälts två brott. En stöld och ett inbrott, enligt Polisens uppgifter.

Moderaterna är mycket besvikna över beskedet.

– Vi är mycket besvikna på polisens avslag på vår begäran om att få anlita ordningsvakter. Trots detta vill vi meddela att våra väktare kommer fortsätta rondera i alla kommunens orter. Diskussioner om att överklaga pågår, meddelar de i ett uttalande.

Polisen ser dock ansökningarna som en god ambition från kommunstyrelsen i Skurups sida.

"...men utifrån den nuvarande lägesbilden, sett ur allmän synpunkt, finns det ingen anledning att använda sig av förordnade ordningsvakter för att upprätthålla ordning och säkerhet på den aktuella platsen. Närvaro och kontaktskapande arbete med ungdomar bör fortsätta med annan resurs i kombination med fortsatt förebyggande arbete" skriver Polisen i beskeden om de tre ansökningarna.

Ansökan om ordningsvakter på Kyrkogatan och Skurups station finns det i skrivande stund inget besked om.

Publicerad 15 April 2019 11:33