Erfarna parkour-utövare visar sina förmågor.

Erfarna parkour-utövare visar sina förmågor. Foto: Olivia Sjögren Soliz/pressbild.

Video: Dags för årets parkour-händelse

"Det börjar bli mer välkänt generellt och vi har växt varje år"

SJÖBO.

För fjärde året i rad har det blivit dags för TiP Generations Gathering-Jam. Ett arrangemang som samlar hundratals intresserade av parkour i Färsingahallarna.

Av
André Kvist

Det har blivit dags för parkour-träffen i Sjöbo i de båda Färsingahallarna. På lördagen hålls uppvisningar, träningar och föreläsningar om filosofin bakom parkour. Men det är inte bara den lokala föreningen som är på plats, nätverket sträcker sig över hela Skåne

– Vi kör en stor träff varje vår med hela TiP-nätverket. Detta är dagen då alla vi som tränar parkour samlas och där barn och unga kan mötas med en gemensam nämnare. Att lära känna andra är vårt syfte, berättar Emanuel Hansson, ledare och ordförande för Sjöbos förening.

Emanuel själv har tränat parkour i tolv år och berättar att intresset för idrotten fortfarande är starkt. De senaste åren har besökarna bara blivit fler och arrangören tror att denna trend kommer fortsätta.

– Det börjar bli mer välkänt generellt och vi har växt varje år, förra året kom 400 personer och vi räknar med minst lika många.

Emanuel Hansson undervisar en pojke i parkour.

Emanuel Hansson undervisar en pojke i parkour. Foto: Olivia Sjögren Soliz/pressbild.

Idrotten parkour har i viss mån fått en stämpel att vara farlig och fylld av skador. Emanuel har under sina år inte skadat sig allvarliga än några skrapsår. Han berättar att det beror helt på hur du utöver sporten.

– Utövar du det rätt blir det inga skador. Vi jobbar utifrån egen förmåga och tävlar inte för det går inte att tävla. Börjar man tävla mot andra så jämförs man och då blir det skador. I grund och botten är parkour ett effektivt rörelsesätt för att ta dig framåt smidigt och snabbt. Det finns få ramar och den stora skillnaden till andra sporter är att vi inte tävlar, säger han.

Just filosofin kommer också att lyftas på lördagens träff varvat med härlig träning och musik. Det är öppet mellan klockan 10 och 15.

https://www.youtube.com/watch?v=7ox_bkulDcE&fbclid=IwAR0_N5TuAvfHOVj8xr38PLrFqRjaLY3nR4uuopI_neq1w9oTuMSk9ToKqJM

Publicerad 13 April 2019 06:00