Mässan har med åren vuxit i popularitet men nu har man nått ett tak.

Mässan har med åren vuxit i popularitet men nu har man nått ett tak. Foto: André Kvist.

Åter dags för Antikmässan: "Vi är större än någonsin"

Ovanligt ryskt föremål säljs

YSTAD.

För sjätte året är det dags för vårens antikmässa. Denna gången har man nått taket för antalet utställare som får plats på Surbrunnsparken.

Av
André Kvist

Efter ett par år med höst- och vårmässor upptäckte arrangörerna hösten 2017 att Norreportskolans matsal blivit för trång. Man beslutade sig för att flytta till Surbrunnsparken. Där har man en stor lokal och sedan i höstas ytterligare en avdelning, Kabinen, till förfogande. Men i år har man maxat utrymmet även där.

– Nu är vi större än någonsin, nu kan det inte bli fler. Jag har betat av kölistan men har ändå flera kvar, säger Kerstin Påhlsson, initiativtagare och arrangör.

– Ja nu är det verkligen maxat, vi kan inte få in fler, säger Rolf Carlsson, arrangör tillsammans med Kerstin och Nils Ankarklu.

Två av de tre arrangörerna, Kerstin Påhlsson och Rolf Carlsson, visar några av de föremål som kommer finnas på plats.

Två av de tre arrangörerna, Kerstin Påhlsson och Rolf Carlsson, visar några av de föremål som kommer finnas på plats. Foto: André Kvist.

Rolf berättar att Ystad en gång i tiden hade en antikmässa, varför den försvann vet han inte. Men han är av den meningen att det måste finnas en antikmässa med blandat utbud i en stad som Ystad. Mässan ligger i standard mellan de stora etablerade, som sker i Helsingborg och Brösarp, och loppisar.

Samtidigt är det ingen loppis, inget nyproducerat, utan endast kvalitetsobjekt.

– Vi måste hålla en viss standard och att vi ligger mellan loppisar och de stora mässorna har nog varit ett framgångsrecept för oss, menar Kerstin Påhlsson.

Till årets mässa kommer utställare från hela södra Sverige och besökare utanför landsgränserna. Det spås att flera tusen besökare kommer inom loppet av de sex timmar man har öppet.

– När vi började för sex år sedan hade vi kö när vi öppnade. Idag när vi öppnar väller det in folk och parkeringen är proppfull.

Kerstin Påhlsson laddar inför vårens mässa, startskottet på säsongen enligt henne.

Kerstin Påhlsson laddar inför vårens mässa, startskottet på säsongen enligt henne. Foto: André Kvist.

Kerstin brukar vid varje mässa ta fram en speciell dyrgrip. Förra året hade hon en exklusiv och ovanlig Chanel-flaska som delades ut till endast 13 personer. Detta året har hon funnit en rysk julprydnad från början av 1900-talet. Att fira en religiös högtid var förbjudet fram till 1992.

– Det är nog den ovanligaste saken på utställningen. Man gjorde inte tomtar under denna period utan man gjorde små vinterbarn som denna. Den är från 1940-talet men antagligen äldre!

Denna ryska juldocka är en av mässans ovanligaste föremål, den vägar ytterst lite.

Denna ryska juldocka är en av mässans ovanligaste föremål, den vägar ytterst lite. Foto: André Kvist.

Hur ska man göra för att hitta fynden?

– Gå ett par varv, sedan ta en paus och gå ett par varv till åt andra hållet. För man ser inte allting - utan gå på olika håll så man ser sakerna, säger Kerstin Påhlsson.

– De bästa grejerna hittar man oftast under borden, åtminstone på loppisar, säger Rolf Carlsson.

Arrangörerna tycker inte att mässan ska bli större, formatet passar deras inriktning, åtminstone är man av den meningen just nu. Totalt 100 bord och drygt 60 utställare deltar. Antikmässan sker den 28 april mellan klockan 10 och 16, det är gratis inträde.

Tyska små soldater från 1940-talet, handmålade.

Tyska små soldater från 1940-talet, handmålade. Foto: André Kvist.

Publicerad 13 April 2019 07:00