Kontraktet med Praktikertjänst löper ut och ett nytt hyresavtal har föreslagits som skapat oro. Socialdemokraterna föreslår nu att man köper loss sjukhuset istället.

Kontraktet med Praktikertjänst löper ut och ett nytt hyresavtal har föreslagits som skapat oro. Socialdemokraterna föreslår nu att man köper loss sjukhuset istället. Foto: André Kvist.

S vill köpa tillbaka sjukhuset: "Kan lika gärna äga lokalerna"

Föreslår att regionstyrelsen utreder förutsättningarna för köp

SIMRISHAMN.

Socialdemokraterna i Region Skåne föreslår att man slutar hyra och köper tillbaka sjukhuset i Simrishamn. På så sätt vill man stilla oron och visa att regionen tänker långstiktigt.

Av
André Kvist

Region Skåne såldes sjukhuset i Simrishamn 2009 för 41 miljoner kronor. Då styrde moderaterna regionen med Jerker Swanstein som regionstyrelsens ordförande. Idag hyrs lokalerna och hyresavtalet är uppsagt för omförhandling just nu. Den 17 april tar servicenämnden upp ärendet om ett nytt hyresavtal som sträcker sig 14 år. Det föreslås att 9 600 kvadratmeter hyrs för 10,5 miljoner kronor om året.

I det föreslagna avtalet finns även en klausul som möjliggöra flexibilitet för den hyrda ytan. Det står "Region Skåne äger rätt att efter politiskt beslut justera uppdragets omfattning", en formulering som skapat oro för i området.

Av den anledningen vill nu socialdemokraterna i Region Skåne att man slopar hyresavtalet och köper tillbaka sjukhuset.

– Vården i Simrishamn är viktig och ska vara kvar. Vi vill skapa bästa möjliga förutsättningar och föreslår att Region Skåne istället för att hyra ska köpa sjukhuslokalerna i Simrishamn, säger Henrik Fritzon (S), andre vice ordförande i regionstyrelsen, i ett pressmeddelande.

– Vi kan lika gärna äga lokalerna som att hyra dem. Det är också ett sätt att visa Simrishamnsborna att Region Skåne är långsiktiga, tillägger Jonas Esbjörnsson (S), andre vice ordförande servicenämnden.

I ett initiativärende, som tas upp den 25 april i regionstyrelsen, föreslår partiet till styrelsen att Region Skåne inte hyr utan utreder förutsättningarna för att köpa sjukhuset som idag drivs av Praktikertjänst.

– Simrishamns sjukhus är viktigt för kommuninvånarna och för samarbetet mellan kommunens omsorg och sjukvården. Det får inte finnas några tveksamheter om Region Skånes långsiktiga engagemang i Simrishamn. Det är bra att Socialdemokraterna i Region Skåne föreslår att regionen köper sjukhuset, kommenterar Pia Ingvarsson (S), oppositionsråd i Simrishamn.

Publicerad 12 April 2019 09:28