En allt ovanligare syn i Skurup.

En allt ovanligare syn i Skurup. Genrebild: MOSTPHOTOS

Inbrotten mer än halverade i Skurup

Kommunen är en av de som haft störst minskning

SKURUP.

I hela Sverige har inbrotten minskat, men Skurups kommun är bland de som haft bäst utveckling. På ett år har antalet inbrott mer än halverats. Enligt polisen räknar man med att den positiva utvecklingen fortsätter.

Av
ANDERS G BERGQUIST

I Sverige som helhet har inbrotten minskat i år, men Skurup ligger i absolut topp. 2017 var det 34 inbrott, 2018 var det 16 inbrott.

– Det ser väldigt bra ut för hela Söderslätt, men siffrorna i Svedala och Skurup sticker onekligen ut, förklarar Janne Nilsson. Vad som orsakat årets stora ras vet han inte. Dels kan det vara att särskilt brottsaktiva suttit inne, dels ett bra polisarbete.

– På hela Söderslätt har vi satt fokus på narkotika och framförallt hos yngre. Eftersom de allra flesta inbrotten är för att finansiera missbruk kan det vara våra insatser på det området som ärvara en av orsakerna till minskningen, säger Janne Nilsson.

Kommunpolisen har de senaste åren lagt ned mycket jobb på att uppmuntra grannsamverkan mot brott och det ger också avtryck i statistiken, enligt Janne Nilsson.

– Det och att villor får bättre lås och larm gör att det är svårare och svårare att göra inbrott. Naturligtvis syns det i statistiken, säger Janne Nilsson.

Statistiken ser också ljus ut för 2019. Det har varit väldigt få inbrott även i år och Janne Nilsson har goda förhoppningar att siffrorna är minst lika bra som 2018.

– Senast till sommaren kommer vi att få en förstärkning när det gäller områdespoliser. Vi kommer också att få polisapsiranter till samhället och en ökad synlighet vet vi minskar både inbrott och annan brottslighet, förklarar Janne Nilsson.

De trygghetsundersökningar som gjorts kommer att vara en av grunderna för hur man arbetar för ett tryggare Söderslätt och enligt Janne Nilsson ligger polisens fokus fast.

– Det som skapar mest oro är narkotikabruk bland unga och olika trafikbrott, så vi fortsätter att jobba aktivt mot det på hela Söderslätt, förklarar Janne Nilsson.

Publicerad 12 April 2019 06:00