Systrarna Annika Håkansson, till vänster, och Eva Borgström har växt upp kring båtarna vid Sövdesjön, nu tar de över efter föräldrarna.

Systrarna Annika Håkansson, till vänster, och Eva Borgström har växt upp kring båtarna vid Sövdesjön, nu tar de över efter föräldrarna. Foto: André Kvist.

Systrarna tar över familjeverksamheten: "Vår plikt"

"Att leva i pappas anda med naturens gång"

SÖVDE.

Systrarna Annnika Håkansson och Eva Borgström tar över föräldrarnas fiskeriverksamhet i Sövdesjön. Pappa Nisse drev verksamheten i drygt fyra årtionden innan han gick ur tiden.

Av
André Kvist

Redan 1969 tog pappa Nisse Borgström över fiskeriverksamheten i Sövdesjön. Under 1970-talet föddes idén om sportfiske och uthyrning av båtar. Kajkanter byggdes och sedan har detta levt vidare i flera årtionden. Även efter pensionen höll han liv i verksamheten.

Men 2011 gick Nisse ur tiden och hans fru Kerstin tog över de senaste åren. Nu har döttrarna beslutat att det är deras tur att föra familjetraditionen vidare.

– Vi beslöt att vi skulle försöka i alla fall, säger Eva Borgström.

– Tanken är att vi ska ha öppet på helgerna, under påsken och under sommaren blir det lite annorlunda. Men vi vet inte tillströmningen och frekvens så det får bli ett prövoår, sedan kanske vi får strukturera om lite, tillägger systern Annika Håkansson.

Eva Borgström och systern Annika Håkansson bakom berättar att 2019 blir ett prövår och sedan ska man utvärdera verksamheten.

Eva Borgström och systern Annika Håkansson bakom berättar att 2019 blir ett prövår och sedan ska man utvärdera verksamheten. Foto: André Kvist.

Redan den 13 april sjösätts majoriteten av de 14 båtar man har på platsen. Dagen innan kommer också den nya bryggan på plats. Samtidigt är det lite arbete med kajer och bryggor som behöver göras framöver, grillplatsen med de båda rökerierna ska också rustas upp.

För de båda systrarna är detta en plats med otroligt mycket minnen. I princip har de vuxit upp kring fiskar och sportfiskare på jakt efter gös och gädda.

– Det är en bisyssla, vi arbetar båda heltid, och för oss handlar det om att leva i pappas anda med naturens gång. Att vårda vattnet och hjälpa till. För oss är det nostalgi också, säger Eva.

– Det är lite som vår plikt att göra detta, tillägger Annika.

Vad minns ni mest från er uppväxt här?

– Fisk- och tjärlukt! Det fanns inte en sommar man inte luktade fisk, utropar de båda.

Den längre bryggan inspekteras, det behövs en del renovering framöver.

Den längre bryggan inspekteras, det behövs en del renovering framöver. Foto: André Kvist.

Verksamheten ska fortsätta uthyrningen av fiskebåtar och båtplatser. Man kommer även ha hand om försäljningen av fiskekort och förmodligen utöva tillsyn av fisket i sjön.

– Vi kommer utöva så mycket tillsyn vi kan. Så att reglerna följs och vad som tas upp. Vi ska söka detta tillsynstillståndet, säger Annika.

Det pågående reduktionsfisket, som inte är helt färdigt, är en viktig faktor i att skapa ett hållbart djurliv i sjön. Området är ett natura 2000-område med mycket fåglar och rikligt med fiskar. Hållbarhet är något de båda systrarna värderar högt, ytterligare ett arv efter fadern.

– Under maj håller vi fiskestopp på gös när den leker för att den ska växa till sig, säger Eva som ett exempel på att främja sjöns djurliv.

Exakt vilken form verksamheten kommer ta under säsongen återstår att se. Man kan följa systrarnas arbete på deras Facebook och hemsida. Den tredje generationen görs även redo att ta vid familjens arbete, Annika berättar att hennes 14-åring redan är införstådd var sommarjobbet kommer vara.

Pappa Nisses rensbod står förstås kvar och används flitigt.

Pappa Nisses rensbod står förstås kvar och används flitigt. Foto: André Kvist.

Publicerad 11 April 2019 10:26