Vivianne Geijer säger att mästarens minne kommer leva vidare genom hans fantastiska verk.

Vivianne Geijer säger att mästarens minne kommer leva vidare genom hans fantastiska verk. Foto: Privat/Eva Laursen.

Gerhard Nordström är död

Vännen: "En stor sorg och overklig tomhet efter en sann vän"

YSTAD.

Stadens stora konstmästare har gått ur tiden, 93 år gammal, rapporterar Ystads Allehanda. Gerhard Nordström var verksam in i det sista, senast i höstas genomförde hans sin sista utställning.

Av
André Kvist

Gerhard Nordström är mest känd för ”Sommaren 1970”, en svit målningar som han gjorde i protest mot Vietnamkriget. Där flätas idylliska bilder av ett somrigt Österlen samman med scener från massakern i Song My.

Han var även skicklig på att måla porträtt och landskap. Bland många verk har han målat av talmannen Thage G. Petersson och Ernst-Hugo Järegård. Kärleken till det skånska landskapet syns tydligt i de porträttmålningar har gjorde.

Barndomen tillbringade han i Sjörup och Gessie. Sedan studerade han konst i Malmö och Stockholm under 1940-talet. Mellan 1964 och 1987 undervisade han i måleri på Konstkolan Forum i Malmö.

I höstas genomförde han vad som kom att bli hans sista utställning på Galleri Blå i Gärsnäs, då han visade en rad nya målningar. Den sista tiden målade han i hemmet vid Stortorget i Ystad.

Skulptörkonstnären och vännen Vivianne Geijer träffade Gerhard redan på 1980-talet i samband med en utställning.

– Sedan dess har har vi umgåtts i konstnärliga sammanhang tillsammans med hans familj. Jag upplever en stor sorg och overklig tomhet efter en sann vän som alltid funnits till hand som den ständige mentorn och stöttande läraren för mig och många elever på den snåriga smala stigen i livet och arbetet i det ovissa konstnärsskapet, säger hon.

Gerhard Nordström.

Gerhard Nordström. Foto: Privat.

Geijer beskriver Nordström som en av Europas stora surrealister. Han var "den store" med sitt oförtröttlige måleri.

– Gerhard arbetade ständigt och oförtröttligt i sin ateljé där han skapade sina stora konstverk på dagar och nätter, när regnet föll och solen sken utanför hans ateljéfönster, säger Vivianne Geijer och fortsätter:

– Med mitt stora deltagande till de närmaste med en tröst som int går att ge och en djup saknad efter en hederlig, trofast och god vän - som för alltid är borta men som aldrig kommer att glömmas, utan leva vidare med sina målningar bland våra absolut största och mest framgångsrika mästare.

Gerhard Nordström somnade in den 13 mars, han blev 93 år gammal.

Publicerad 14 March 2019 00:00