Hönsen mannen hade kunde inte stå upp på grund av mängden gödsel i de små burarna, bedömde djurskyddshandläggare.

Hönsen mannen hade kunde inte stå upp på grund av mängden gödsel i de små burarna, bedömde djurskyddshandläggare. Foto: Mostphotos.

Äldre man döms för djurplågeri av höns

Var förbjuden att hålla djuren: "Så mycket gödsel att de inte kunde stå upprätta"

SJÖBO.

En man i 70-årsåldern döms nu av Ystad tingsrätt för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen. Mannen hade förbjudits av länsstyrelsen att ha hand om höns men gjorde det ändå och dessutom på ett sätt som skadade djuren.

Av
André Kvist

Mannen som bor inom Sjöbo kommun hade ett förbud från länsstyrelsen att ta hand om djur. Det enda undantaget var ett mindre antal nötkreatur, samt hund och katt.

Men under en period 2016 köpte och tog han hand om ett femtontal höns. Dessa förvarades dessutom i i för små och förorenade burar, utan tillgång till sittpinne, rede eller rent dricksvatten.

Mannen själv menar att det var en kort period och att naledningen till de små burarna var att en mårdgått till attack på beståndet strax innan. Han uppger att vissa skador är att beskylla på mården och att djuren fick rent vatten två gånger om dagen.

Djurskyddshandläggare konstaterade vid en inspektion att flera djur hade avskavda stjärtfjädrar och hölls i små burar där det var så mycket gödsel att de inte kunde stå upprätta". Man bedömde att de varit där i flera månader.

Mannen har tidigare dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen. Nu dömer tingsrätten i Ystad honom till samma brott igen. Straffet blir villkorlig dom och dagsböter på totalt 7 500 kronor.

Publicerad 14 March 2019 08:27