Flera hundra barn och vuxna har drabbats av dataintrånget i patientjournaler.

Flera hundra barn och vuxna har drabbats av dataintrånget i patientjournaler. Foto: Mostphotos.

Lasarettanställd misstänks ha tagit sig in i hundratals patientjournaler

"Det är ett hårresande antal"

YSTAD.

Den undersköterska som misstänkts för olaga dataintrång ska enligt polisanmälan gått in i 223 patientjournaler. Region Skåne har nu informerat drabbade.

Av
André Kvist

Den numera avstängda undersköterskan ska ha tagit del av över 200 patientjournaler för barn och vuxna, som hen inte har haft befogenhet för, enligt polisanmälan. Region Skåne har informerat de som drabbats av intrånget.

– Det är ett hårresande antal. Det viktigaste nu är att vi hittar vilka fall det rör sig om och att vi åtgärdar eventuella brister i våra rutiner, säger Matz Widerström chefsläkare på region Skånes IT-avdelning, till Ystads Allehanda.

Samtidigt är händelserna anmäld både till polis och Datainspektionen. I nuläget finns inget som tyder på att upggifter om patienter spridits vidare. Enligt Ystads kommunpolis Patric Nihlén ska de misstänkta dataintrången skett under två och en halv månads tid.

– Sedan 15 november 2018 till den sista januari nu i år. Det rör sig om en person som olovligen gått in i patientjournaler utan att vederbörande har haft rätt till det, säger han.

Den misstänkta undersköterskan är avstängd från sig tjänst och riskerar böter eller fängelse i högst två år.

Publicerad 12 March 2019 00:00