Från vänster: Carina Månsson,Ystad Köpmannaförening, Sarah Knutsson, Ystad Ridklubb, Peter Hansen, Ystad Köpmannaförening och Johanna Cratz, Ystad Ridklubb.

Från vänster: Carina Månsson,Ystad Köpmannaförening, Sarah Knutsson, Ystad Ridklubb, Peter Hansen, Ystad Köpmannaförening och Johanna Cratz, Ystad Ridklubb. Foto: Ystad Köpmannaförening/Ystad Ridklubb.

Käpphästar får egen grand prix i Ystad

"Denna tävling ska bli en tradition under påsklovet"

YSTAD.

Käpphästen har de senaste åren gått från att ha varit en halvglömd leksak till ett fenomen där man tävlar mot varandra. Nu får Ystad sin alldeles egna tävling. Den 17 april går Käppahästen Grand Prix av stapeln.

Av
André Kvist

Under 1900-talet föll käpphästen i glömska till förmån för leksaksbilen i dess olika former. Men på 2000-talet har käpphästen fått ett uppsving som heter duga. Leksaken som har anor från medeltiden har blivit ett fenomen och en idrott.

Det hålls distriktsmästerskap i käpphästhoppning och käpphästdressyr. Vid Helsinki Horse Show 2017 fanns 300 hästkäppsekipage på plats.

Nu kommer idrotten till Ystad med en egen tävling.

– Det här med käpphästar har blivit enormt populärt. Vi tänker att denna tävling ska bli en tradition under påsklovet, vi hopppas på att starta en tradition nu åtminstone, säger Peter Hansen, Ystads Köpmannaförening.

Tillsammans med Ystad Ridklubb arrangerar man den 17 april Käpphästen Grand Prix i Rådhusparken i Ystad. Det blir dressyr, hoppning och lopp med hästkäpp.

– Vi har precis dragit igång men det verkar vara stort intresse. Man kan förstås köpa egna hästkäppar men det är lite roligare om man gör sina egna.

Det finns ingen åldersgräns så ung som gammal kan delta. Alla får medalj och det är helt gratis. Ska man vara med på Käppahäst-loppet behöver man dock göra en anmälan.

Publicerad 12 March 2019 14:05