Billy har fått genomgå en rad operationer för sina skador.

Billy har fått genomgå en rad operationer för sina skador. Foto. Privat

Billy, 13, skadades svårt under promenaden – nu vill hans matte se koppeltvång

"Finns ingen anledning att låta hundar gå lösa i tättbebyggt område"

SJÖBO. På bråkdelen av en sekund hade den större hunden kastat sig över den 13-åriga Billy och slitit upp stora sår från nacken ner till bogen. 15 veterinärbesök och otaliga operationer senare är Billy på bättringsvägen. Samtidigt samlar hans matte Annika Jönsson in namnunderskrifter för att få till ett koppeltvång i kommunen.

– Det här handlar inte om ras eller storlek. Det handlar om hundar. Det handlar om trygghet för alla. Det finns ingen anledning att ha sin hund lös i ett tätbebyggt område, säger hon.

Via sajten skrivunder.com har Annika Jönsson hittills fått in närmare 200 namn som stödjer hennes förslag att införa koppeltvång i Sjöbo kommun.

– Olyckor kan hända så fort och i fall där hundar attackerar andra hundar kan det få fruktansvärda konsekvenser. Oavsett hur säker man är på sin hund kan man aldrig vara 100 procent säker att inget oförutsett händer, säger Annika Jönsson.

Hon talar av egen erfarenhet. I december skulle hon gå ut med sin 13-åriga Jack Russel för en kvällspromenad när hon plötsligt fick syn på en större hund i slutet av gatan.

– Hunden var okopplad och ägaren gick och kollade i mobilen.

På bråkdelen av en sekund hade hunden satt fart mot Annika och Billy.

– Jag vet knappt vad som hände. Hundarna brottades och innan vi fick loss dem hade den större hunden slitit upp stora köttsår på Billy från nacken och ner mot bogen. Det fanns ingenstans att ens fästa ett koppel, berättar Annika.

Färden gick direkt till djursjukhuset i Malmö där veterinärerna fick kämpa för att lappa ihop Billy.

– Vissa sår var så stora att de inte gick att stänga. Istället fick han ha fastsydda kompresser på såret.

Efter det första besöket har Billy fått åka tillbaka till veterinären två gånger varje vecka och flera av operationerna har fått göras om till följd av olika bakterieinfektioner.

I dag, tre månader efter händelsen, börjar Billy sakta men säkert komma tillbaka till sitt vanliga glada jag, men vägen dit har varit lång och kostsam.

– Veterinärkostnaderna har uppgått till närmare 100 000 kronor. Försäkringen har täckt en del, me mycket har vi fått stå för själv.

För att hjälpa familjen med veterinärkostnader startades i december en insamling som dragit in närmare 25 000 kronor.

– Jag är så oerhört tacksam för den. Inte bara för pengarna utan även för att se vilket engagemang det här har väckt. Det är alt från folk vi känner till helt okända människor som har skänt pengar och hört av sig för att höra hur det är med oss. Det har gjort att man känt sig lite mindre ensam i allt det här.

Vems hund det var som attackerade Billy har inte gått att bevisa.

– Jga har ju mina misstankar, men så länge ägaren nekar är det bara ord mot ord. Det är ingenting att göra. det får ligga på deras samvete, säger Annika Jönsson.

Annikas namninsamling för koppeltvång kommer vara öppen ett tag till. När tillräckligt många namn samlats in kommer listorna lämnas in till tekniska förvaltningen.

– Jag vet att det varit uppe som förslag förr. Denna gång hoppas jag att de lyssnar på oss och att ett koppeltvång införs i de lokala ordningsstadgarna.

Enligt Annikas förslag bör koppeltvång råda på offentliga platser och platser som kan jämställas med offentlig plats inom detaljplanelagt område i Sjöbo kommun. Undantag bör vara hundrastplatser, ledarhund för synskadad person, räddningshund, service- och signalhund för funktionshindrad person eller för polishund i tjänst.

Publicerad 06 March 2019 10:14