Lena Axelsson tar strid mot Skurupspolitikernas beslut.

Lena Axelsson tar strid mot Skurupspolitikernas beslut. Foto: Pauline Bengtsson(arkiv)/Emma Brännman

Stort stöd för familjen efter anmälan mot ensamkommande elvaåring

"Folk från hela södra Sverige har engagerat sig så för hans skull"

SKURUP.

Efter att Lena Axelsson bestämde sig för att anmäla sina kollegor i myndighetsnämnden har hon mötts av påhopp. Men stödet för familjen har varit enormt den senaste veckan.

Av
Emma Brännman

Lena Axelsson och hennes man är familjehem åt en av de 17 unga ensamkommande som har polisanmälts av Skurups kommun. Pojken som bor hemma hos Lena Axelsson är elva år. Den senaste veckan har fallet med de 17 polisanmälningarna mot unga Skurupsbor, och framförallt elvaåringen, uppmärksammats i flera riksmedier och väckt stor diskussion.

Lena Axelsson har i skrivande stund ännu inte hört någonting från polisen om fallet, utan hon fick läsa om polisanmälan i nämndens handlingar.

– Jag kunde aldrig i min vildaste fantasi föreställa mig att han skulle bli polisanmäld. Jag blev jätteledsen och orolig. Det här är ett barn. Ett utsatt barn som har flytt från krig. Ska han aldrig få vara i fred, säger Lena Axelsson.

Hon menar att polisanmälan har skett på felaktiga grunder, där politikerna i myndighetsnämnden för familj- och individomsorg har fattat ett beslut som går stick i stäv med förvaltningens utredning. Därför bestämde hon sig för att polisanmäla de tre politikerna i nämnden som röstade för att polisanmäla elvaåringen.

Lena Axelsson sitter själv i myndighetsnämnden, för Socialdemokraterna, men anmälde jäv och lämnade rummet när ärendet om polisanmälningarna togs upp. Nu agerar hon som privatperson.

– Det är verkligen inte roligt att behöva göra det här mot så kallade kollegor. Men jag vill pröva detta, om de har satt sig över lag och rätt.

Till sin hjälp har hon haft ett brett kontaktnät av bland annat jurister. Hon har också varit i kontakt med Barnombudsmannen (BO).

– BO beklagade att barnkonventionen inte blir lag i Sverige förrän nästa år. Annars hade de kunnat hjälpa mig på ett annat sätt. Men jag fick bra råd, berättar Lena Axelsson.

Sedan hon gjorde polisanmälan och gick ut i media har hon fått motta flera påhopp i sociala medier och via mail.

– Det är så otrevliga saker att jag inte ens vill gå in på dem. Det är tydligt att det här kostar. Men vi har också fått ett stort stöd. Det har varit enormt faktiskt. Skurupsbor, och folk från hela södra Sverige, har engagerat sig så för pojkens skull. Det är underbart att se och det är vi så tacksamma för. Jag tänker även på de andra 16 pojkarna och flickorna som har blivit anmälda. Jag kan inte uttala mig om dem, men jag hoppas att de har goda krafter omkring sig som kan hjälpa dem igenom detta, säger Lena Axelsson.

Publicerad 21 February 2019 11:07