En speciell app testas i Malmö som varnar vid allvarliga situationer. Möjligen kommer något liknande till skolorna i sydöstra Skåne.

En speciell app testas i Malmö som varnar vid allvarliga situationer. Möjligen kommer något liknande till skolorna i sydöstra Skåne. Foto: Patrik Runesson & Mostphotos.

Skolor rustas mot attacker: "Finns en latent oro"

Lär sig att inrymma och barrikera istället för att utrymma

SYDOST.

Säkerhetschefen söker ett system som signalerar till elever och lärare att barrikera in sig istället för att rusa ut vid attentat. Samtidigt pågår utbildning för att upplysa skolpersonal. "Istället för att utrymma ska man tvärtom inrymma", säger säkerhetschef Thomas Andersson.

Av
André Kvist

Sedan en tid tillbaka har skolor i sydöstra Skåne utbildats av polisen och säkerhetsavdelningen i hur man ska agera om det skulle ske en attack på området. Grundprincipen är att det ibland är bättre att inrymma än att utrymma.

Bakgrunden går att finna i attacken mot grundskolan Kronan i Trollhättan 2015 då Skolverket gick ut med anvisningar om hur man ska agera. Men även från andra skolattacker i Usa, Tyskland och Finland.

– Allt handlar om erfarenheter från tidigare skolskjutningar och attacker. Gärningspersonen vill ta sig in snabbt och döda så många som möjligt innan han tar sitt eget liv. Istället för att utrymma, vilket svenska skolbarn är världsbäst på, ska man tvärtom inrymma – gömma och barrikera sig, säger Thomas Andersson, säkerhetschef för Ystad, Sjöbo och Simrishamn.

Han berättar hur det är till gärningspersonens fördel om barn och pedagoger rusar ut, om de istället låser in sig går denna person vidare. Bekymret är att veta när man ska ut som vid en brand och när man ska stanna inne.

– Det är där problemet ligger, när ska pedagogen säga stopp, göm och var tysta. Det är en hel kedja där någon måste värdera vad som är det klokaste draget. Sen är nästa stora problem att få informationen.

I Malmö har man börjat testa en app som larmar om något allvarligt inträffar. Thomas Andersson har sneglat på detta men anser inte att en ljudlarmande app är en bra lösning.

Det är för många som rör sig på skolor som inte hör hemma där

– Det är helt fel väg att gå anser jag. Ser man på attacken i Paris så kunde gärningspersonerna hitta de som gömde sig för att mobilerna plingade. Då är det bättre med ljussignaler.

Ännu finns ingen införandeplan och man kommer nu fortsätta utbilda skolpersonal i att vara förberedda mentalt och veta hur man ska agera. Därefter ska man titta på tekniken och då kan en applikation som Andersson beskriver vara en möjlig lösning.

Svårigheten kvarstår att veta vad för situation som har uppstått. Har en gärningsperson en kniv eller vapen hörs inte smällar. Samtidigt kan fyrverkerier misstolkas som pistolskott. Brinner det måste man förstås ut kvickt. En viktig poäng är att veta vem som är på skolan och om de hör hemma där.

– Det är för många som rör sig på skolor som inte hör hemma där, det har vi sett efter kontroller vi gjort på skolor i sydost. På Ystad gymnasium har vi börjat med legitimationskort för att personal ska veta att de är behöriga att vara där. Vi skulle vara lyckliga om alla som ska vara på skolan var där och inga andra, det ökar trygghet, säger Thomas Andersson.

Varför ha dessa frågor aktualiserats ytterligare den senaste tiden?

– Det finns en latent oro hos pedagoger och oss att det kan hända något. Vi trodde inte att en terrorattack kunde ske innan Drottninggatan i Stockholm, men det hände! Det är en vinst i att veta att sådant kan hända och individen måste vara förberedd så att medvetenheten ökar.

Publicerad 21 February 2019 00:00