Foto: André Kvist

Misstänkt Vallbymördare akut psykiskt sjuk

Transporterad i ambulans från häkte till psykiatrisk enhet

VALLBY. Mannen som misstänks för mordet i Vallby kan lida av en allvarlig psykisk störning. Sedan han häktades har han två gånger förts psykakuten, eftersom man misstäker att han lider av akut psykos.

Av
ANDERS G BERGQUIST

Mannen är i 25-årsåldern och misstänks ha mördat en man i 50-årsåldern i Vallby. Han hittades den femte februari i anslutning till ett brinnande uthus, men enligt åklagaren kan han ha mördats ett dygn tidigare, redan den fjärde februari.

Den misstänkte beskriver den mördade som "sin allra bästa vän" och kan inte tänka sig att han dödat mannen. Enligt Frivårdens yttrande är den misstänkte mycket förvirrad och det har varit svårt att prata med honom.

Han återkommer hela tiden till att någon vill skada honom och ta ifrån honom det han har. I yttrandet framkommer också att ambulans två gånger larmats till häktet. De har gjort noggranna kroppsundersökningar och personalen har kommit fram till att mannen var akut psykotisk. Därför har han vid båda tillfällena transporterats till psykiatrisk akutklinik. När han blivit bättre har han transporterats till häktet.

Frivården framhåller att han så snart som möjligt bör genomgå en så kallad liten sinnesundersökning, eller §7-undersökning som den också kallas. Där kan en rättspsykiatrisk undersökning förordas och det innebär att mannen under en månad kommer att få träffa ett antal läkare och observeras dygnet runt på en rättspsykiatrisk klinik.

En rättspsykiatrisk undersökning kan genomföras först om mannen erkänner brottet eller om domstolen kommer fram till att bevisningen är övertygande om att han är skyldig. Den kommer att komma fram till om han led av en allvarlig psykisk störning vid mordet och vid undersökningstillfället. Om så är fallet blir domen rättspsykiatrisk vård, annars blir det fängelse.

Mannen berättar i personutredningen att han haft en mycket harmonisk och bra uppväxt. Han har i vuxen ålder diagnosticerats med ett neuropsykiatriskt funktionshinder och han har också missbrukat cannabis sedan han var 14 år gammal.

Han är enligt egen uppgift spelmissbrukare och har skulder på över en halv miljon hos kronofogden. Det är olika banker och och snabblåneföretag som har krav på honom.

I går skulle en ny häktningsförhandling hållits mot mannen, men han medgav att sitta häktad. Det innebär att åklagaren får två veckor till på sig innan nästa häktningsförhandling ska hållas.

Publicerad 21 February 2019 16:57