Sjöboföretaget vill se en reglering och att beslutet om säljförbud hävs.

Sjöboföretaget vill se en reglering och att beslutet om säljförbud hävs. Foto: Mostphotos.

Hampaföretaget överklagar säljförbudet: "Ren häxjakt"

Riskerar vite på 80 000 kronor vid försäljning

SJÖBO.

Det Sjöbobaserade webföretag som säljer hampaprodukter som innehåller CBD-olja överklagar nu Läkemedelsverkets säljförbud. Man menar att oljan inte är läkemedel och varken behandlar eller förebygger sjukdomar.

Av
André Kvist

I slutet på januari kom beslutet från Läkemedelsverket. En rad produkter som företaget säljer, bland annat hampasnus och olja till husdjur, förbjuds att säljas då de innehåller extrakt från hampa. Förbudet var förenat med hot om vite på 80 000 kronor per gång någon av produkterna säljs.

Läkemedelsverket menar att produkterna är att ses som läkemedel, vilka måste vara godkända eller registrerade. Detta ställer sig nu företaget emot och har via sitt ombud överklagat beslutet, vilket Ystads Allehanda var först att rapportera.

– Det Läkemedelsverket egentligen sysslar med är ren häxjakt. Man går in i minsta, minsta detalj occh blåser upp bagateller till något stort. Det är uppenbart att Läkemedelsverket går läkemedelsföretagens vägar, säger företrädare från företaget till Lokaltidningen.

Just nu finns inga regler

I överklagan tar man fasta på att produkterna med olja från hampa inte är något läkemedel, utan ett livsmedel.

– Det oljan gör är att påverka vårt kroppssystem. Precis som att man tar vitamintabletter när man har brist på vitaminer, så kan man ta oljan vid brist på cannaboider. Det är inte att ses som ett läkemedel helt enkelt.

Företaget har utöver överklagan även begärt inhibition. Alltså att beslutet upphävs i väntan på en slutlig dom. Myndigheten har tidigare förbjudit andra företag från att sälja hampaolja, dessa beslut har överklagats och fallen är inte avgjorda ännu.

I överklagan poängteras även att produkterna utvinns ur hela hampaplantan. Halterna av det narkotikaklassade ämnet THC är lägre än 0,2 procent, vilket är gränsen för industrihampa i EU.

Företaget berättar att de kommer fortsätta driva sin rätt att sälja produkterna och berättar att det behövs en reglering i frågan.

– Det går inte att stoppa CBD, det kommer alltid att säljas på något sätt. Då är det bättre att det är reglerat genom hampaförbundet och Läkemedelsverket. Då kan man fasställa vilka regler som ska gälla, just nu finns inga regler. Vi kommer fortsätta kämpa för vår sak.

Publicerad 21 February 2019 10:36