Förskolebarn i sydost får nu fler böcker att välja på med bidrag från Statens Kulturråd.

Förskolebarn i sydost får nu fler böcker att välja på med bidrag från Statens Kulturråd. Foto: Mostphotos.

Förskolor får bidrag att köpa in böcker

"En fantastisk satsning – gör såklart jättestor skillnad"

SJÖBO.

Kommunen tilldelas 125 000 kronor för att köpa in böcker till förskolor från Kulturrådet. Varje fristående och kommunal förskola ska nu få välja vad de önskar läsa.

Av
André Kvist

Under fjolåret fick Kulturrådet direktiv av regeringen att fördela 50 miljoner kronor som bokgåvor till förskolan. Nu har besluten fattats att Sjöbo kommun får 125 115 kronor i bidrag till fristående och kommunala förskolor.

– Det är en fantastisk satsning, och kommer att ge stort genomslag på många förskolor, säger Paula Brante, ungdomskulturutvecklare i kommunen, och fortsätter.

– Vi har arbetat mycket med läsfrämjande i kommunen och detta bidrar till att stärka det arbetet. Åtta av tio nya ord som barn lär sig i förskoleåldern kommer ifrån skriftspråket, så det gör såklart jättestor skillnad hur stor tillgång man har till böcker, både hemma och i förskolan.

Alla förskolor ska nu få en summa tilldelad utifrån antal barn i verksamheten. Därefter kan de välja ut och handla böcker utifrån en lista som Kulturrådet satt samman.

– Våra fantastiska barn- och ungdomsbibliotekarier har arbetat i veckor nu med att samla in så många som möjligt av de här böckerna, läsa in sig på dem och kategorisera dem. Så när förskolorna kommer till biblioteket får de både höra berättat om böckerna, får en möjlighet att bläddra i dem och även tips på kategorier av böcker, till exempel ”böcker om känslor” eller ”böcker om naturen”, berättar Paula Brante.

De övriga kommuner i sydöstra Skåne får också del av summan. Ystad får 135 124 kronor, Simrishamn får 95 087 och Tomelilla får 65 060 kronor att köpa in böcker för.

Publicerad 21 February 2019 11:19