Ett råd är att börja som timvikarie redan under våren får att få en känsla för arbetet, säger rekryterare Therese Sjölin.

Ett råd är att börja som timvikarie redan under våren får att få en känsla för arbetet, säger rekryterare Therese Sjölin. Foto: Mostphotos.

Stort behov av vikarier inom äldreomsorg inför sommaren

"Behöver drygt 120-130 vikarier"

YSTAD.

Redan i februari har arbetat börjat för att fylla luckorna under sommarmånaderna påbörjats. Det krävs över hundra inhoppare och samtidigt är det en dragkamp med andra aktörer.

Av
André Kvist

Ystad kommun rustar nu med personal som ska rycka in i sommar inom hälsa, vård och omsorg. De verksamheter som kräver mest personal är LSS och äldreomsorg. Therese Sjölin är rekryterare vid äldreomsorgen och även om hon inte har några exakta siffror så talar tidigare års erfarenhet för att det krävs en hel del vikarier bara inom hennes ansvarsområde.

– Vi behöver drygt 120-130 vikarier. Inte alla är helt nya utan vi har hemvändare och sådana som börjat under hösten och våren, säger Therese Sjölin.

I februari startade man med rekryteringsträffar och dessa kommer att pågå ända fram till juni för att säkerställa vårdbehovet.

– Upplärningen sker på arbetsplatsen men man måste vara 18 år och sen hjälper det verkligen om man har rätt inställning och vill hjälpa folk, det är det viktigaste. Ett råd är att börja som timvikarie under våren för att få en känsla för jobbet.

Samtidigt är det kämpigt att få alla vikarieplatser fyllda. Andra aktörer, dels från andra kommuner och dels från privata aktörer, söker också folk.

– Visst är det hård konkurrens, från grannkommuner och sjukhuset men även från andra privata aktörer, säger Therese Sjölin.

Rekryteringsträffar

Träffarna sker på Missunnavägen 9 klockan 18.00 följande datum:

    5 mars

    19 mars

    2 april

    16 april

Fler träffar kommer tillkomma under maj och juni men dessa är inte inplanerade.

Vikariaten går även att söka via kommunens hemsida eller Arbetsförmedlingen.

Publicerad 20 February 2019 10:17