Christer Akej (M) kan bli tvingad att riva sin mur då han borde sökt bygglov.

Christer Akej (M) kan bli tvingad att riva sin mur då han borde sökt bygglov. Arkivbild: Filip Magnusson.

Politiker anmäld för svartbygge av mur

"Jag uppförde ju inte muren i lönndom"

SIMRISHAMN/HANNAS.

Den moderata politikern Christer Akej anlade en 20 meter lång mur utan bygglov. Något som har anmälts till byggnadsnämnden. Nu finns det risk att han tvingas riva muren.

Av
André Kvist

När Christer Akej (M) satt som riksdagsledamot 2011 anlade han en 20 meter lång och två meter hög mur vid sin gård i Hannas. Men det saknades bygglov och i höstas anmälde en kommuninvånare detta till byggnadsnämnden i Simrishamn kommun, rapporterar Ystads Allehanda.

Skribenten efterlyste en utredning och nu har samhällsbyggnadsförvaltningen kommit fram till att Christer Akej borde ha ansökt om bygglov eftersom muren byggts inom tättbebyggt område.

Christer Akej själv är kritisk till denna bedömning och menar att man borde vara generösare på landsbygden.

– Ja, man gör den här tolkningen. Det är inte alldeles glasklart, men det är ingenting jag tänker bråka om. Samtidigt tycker jag att man borde kunna vara lite mer generös på landsbygden än i tättbebyggda områden, säger han till tidningen.

– Jag uppförde ju inte muren i lönndom direkt.

Akej har nu ansökt om bygglov i efterhand, en ansökan som varit ute på remiss. En invånare är kritiskt och menar att muren delar samhället i två.

Då det gått mer än fem år riskerar inte Christer Akej byggsanktionsavgift men om byggnadsnämden kommer fram till att bygglov inte kan ges kan den komma att rivas.

Publicerad 20 February 2019 09:35